Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian ja EU:n edustajat jatkavat tänään kiihkeitä neuvotteluja brexit-sopimuksesta. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella yöhön asti venyneissä neuvotteluissa päästiin lähemmäs ratkaisua, mutta läpimurtoa ei saatu aikaiseksi.

– Tiimit tekivät töitä myöhään yöhön ja edistyivät. Tiimit tapaavat jälleen tänään aamusta, Britannian edustaja kommentoi uutistoimisto AFP:lle kuvaten neuvotteluja rakentaviksi.

Edustajan mukaan neuvotteluja oli tarkoitus jatkaa noin kymmeneltä aamupäivällä Suomen aikaa.

Korkea-arvoisen eurooppalaisen diplomaatin mukaan neuvottelijat ovat alkaneet muuttaa Britannian ehdotusta jo lakitekstiksi, joka saattaa päätyä EU-maiden johtajien pöydälle huomenna alkavassa EU-huippukokouksessa. Lähde kuitenkin varoitti, että joitakin merkittäviä erimielisyyksiä ei ole vieläkään saatu ratkaistua.

Myös Britannian parlamentin tulee hyväksyä ehdotus.

EU-johtajat koolla Brysselissä torstaina ja perjantaina

EU-johtajat ovat torstaina ja perjantaina koolla huippukokouksessa Brysselissä, jossa on määrä päättää seuraavista askelista. Britannia jättää tällä tietoa EU:n lokakuun viimeinen päivä, ellei maa pyydä lisäaikaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi eilen päivällä, että Britannia yrittää tosissaan löytää ratkaisua.

– Nyt minulla on ensimmäisen kerran tämän prosessin aikana tunne, että Britannia todella yrittää tässä, Rinne sanoi toimittajille.

Rinne kertoi kysyneensä Britannian pääministeriltä Boris Johnsonilta lauantaina, onko tämä tosissaan hakemassa sopua. Rinteen mukaan Johnson oli vakuuttanut, että näin on ja Britannia on Rinteen mukaan sen myös osoittanut.

Rinne ei eilen suoraan vastannut siihen, onko sopu mahdollista saada tällä viikolla. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier sen sijaan on arvioinut, että erosopimuksesta on yhä mahdollista päästä sopuun tällä viikolla.

– Vaikka sopimusta on vaikeampaa ja vaikeampaa saavuttaa, se on silti mahdollinen tällä viikolla, Barnier sanoi eilen.

Takarajat ovat seuranneet vuonna 2017 alkaneissa brexit-neuvotteluissa toistaan. Britannian hallituksen on parlamentin säätämän lain mukaan pyydettävä lisäaikaa neuvotteluille, jos erosopimuksesta ei ole päästy sopuun lauantaihin 19. lokakuuta eli kuluvan viikon lauantaihin mennessä. Lisäaikaa pyydettäisiin kolme kuukautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.