Eduskunta harvinaisen samoilla linjoilla kaivoslain uudistamisesta – kaivosyhtiöille halutaan lisää vastuuta ja valtiolle lisää tuottoja

Hallitus aikoo korottaa kaivosyhtiöiden maksamia vakuusmaksuja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoo STT:lle. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Kansanedustajat tuntuivat keskiviikon täysistunnossa olevan harvinaisen yksimielisiä siitä, että kaivoslainsäädäntöä on uudistettava. Keskiviikkona lähetekeskustelussa käsiteltiin kaivoslain uudistamista vaativaa kansalaisaloitetta, mutta kaivoslain uudistaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Kaivoslaki nyt! -kansalaisaloitteen lähtökohtana on muuttaa kaivoslakia siten, että Suomen maaperän kaivosmineraalit ovat valtion ja maanomistajien omaisuutta. Aloitteessa lisäksi vaaditaan, että vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäviksi.

– Kaivostuotannosta tulee uuden lain myötä maksettavaksi kohtuulliset hyödyntämiskorvaukset yhteiskunnalle, aloitteessa lisäksi sanotaan.

Samat asiat nousivat keskusteluun myös eduskunnan istunnossa, vaikka itse aloitteeseen ei niinkään pureuduttu. Keskustelua käytiin laajemmalla tasolla. Istunnossa esitettiin muun muassa verotuksellisia vaihtoehtoja siihen, miten valtio ja kunnat saisivat rahallisia hyötyjä kaivoksista.

Jo aiemmin elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi STT:lle, että hallitus aikoo korottaa kaivosyhtiöiden maksamia vakuusmaksuja, joilla korvataan kaivostoiminnan mahdollisia haittoja.

Nykyisen kaivoslain yksi kiistanalaisin kohta on niin sanottu valtausjärjestelmä. Nykyisen lain mukaan Suomen maaperässä olevia mineraaleja ei omista maanomistaja tai valtio, vaan niihin saa omistusoikeuden ne löytänyt kaivosyhtiö.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että valtauslainsäädäntö on erityisen korjauksen tarpeessa.

– Se osio tässä kaivoslainsäädännössä on se, joka monia hiertää. Se on tehty ikään kuin siinä hengessä, että Suomi oli vielä pääomaköyhä, ja on ollut tärkeää, että kunhan vain joku tulee ja perustaa tälle alueelle kaivoksen, hän sanoi.

"Monikansalliset yhtiöt ovat kaivaneet rikkauksia maastamme ilmaiseksi"

Saara-Sofia Sirén (kok.) sanoi, että kansalaisaloitteen allekirjoitusten määrä kertoo siitä, että monien suomalaisten luottamus kaivostoimintaa kohtaan on ollut koetuksella. Hänen mukaansa hallituksen lainsäädäntötyössä on tärkeä huomioida koko kaivostoiminnan elinkaari. Sirén kertoi kokoomuksen lisäksi kannattavan kaivosveroa, jota puolue eduskuntavaaliohjelmassaan kutsui louhintaveroksi.

Vasemmistoliiton Mai Kivelän mukaan kaivoslain uudistamisen aika on nyt. Hänen mukaansa vasemmistoliiton tavoitteena on, että uudistaminen tehdään ympäristönsuojelu ja paikallisdemokratia edellä.

– Maaperän rikkaudet ovat kansallisomaisuutta ja kuuluvat lähtökohtaisesti kansalaisille ja yhteiskunnalle. Nyt monikansalliset yhtiöt ovat voineet kaivaa niitä maastamme ilmaiseksi samaan aikaan, kun ympäristöhaitat ovat jääneet Suomeen.

– Veronmaksajille on jätetty valtavia ympäristövahinkojen laskuja ja myös sellaisia ympäristötuhoja, joita on mahdoton korvata rahalla, Kivelä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 7. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 8. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 9. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 10. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 11. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 12. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 13. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 14. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa
 15. Aki Jörgensenin kolumni: Vietettiin perinteisin menoin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.