Yli 300 pidätetty eri puolilla maailmaa lasten hyväksikäyttömateriaalin levityksestä

STT

Yhdysvaltojen ja Britannian poliisit ovat pidättäneet 337 ihmistä 38 maassa osallistumisesta lasten hyväksikäyttömateriaalin tuottamiseen ja levittämiseen, kertoo Britannian kansallinen rikosvirasto NCA. Sen mukaan pidätyksiä on tehty myös Suomessa.

NCA:n mukaan ryhmä käytti hyväkseen Etelä-Koreasta ylläpidettyä Welcome to Video -sivustoa internetin anonyymissa verkossa.

Viraston mukaan sivustolla oli 250 000 lasten seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävää videota ja pedofiilit maksoivat materiaalista kryptovaluutalla. Sivusto on sittemmin poistettu käytöstä. Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan kyseessä oli sulkemishetkellä maailman laajin lasten hyväksikäyttömateriaalin markkinapaikka.

Tutkintaan osallistui poliiseja myös Saksasta ja Etelä-Koreasta. Ensimmäiset pidätykset tapauksessa tehtiin jo toissa vuonna, ja Britanniassa seitsemän tekijää on jo tuomittu.

Esimerkiksi yksi tekijöistä tuomittiin 22 vuoden vankeuteen viisivuotiaan pojan raiskauksesta ja kolmevuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä videolla. Toinen tuomittiin 25 vuoden vankeuteen 137 seksuaalisesta hyväksikäytöstä verkossa, kuten rohkaisemisesta lapsen raiskaamiseen ja vauvan hyväksikäytöstä.

Ei liity Suomen hyväksikäyttövyyhteen, joka menossa käräjille

Pidätykset eivät liity paljon Suomessa esillä olleeseen vyyhtiin, jossa on tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia Suomessa, kertoo keskusrikospoliisi (KRP) STT:lle. Tässä paljon esillä olleessa jutussa on nostettu syytteet neljää miestä vastaan. Ringillä oli KRP:n mukaan kuusi 6–15-vuotiasta poikauhria.

Suomessa tuotetun materiaalin lisäksi epäillyt olivat KRP:n mukaan tuoneet Suomeen suuria määriä lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia.

Vyyhden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare ei tunne Yhdysvaltojen ja Britannian pidätysvyyhteä, mutta arvioi, että kyse on todennäköisesti siitä, että Suomen poliisi on avustanut kiinniotossa ja luovuttanut kiinniotetut toisen maan viranomaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.