Brexit-sopu häilyi käden ulottuvilla – Rinne: Oikeudelliset arviot joudutaan tekemään nopeasti

Tusk kertoi puolalaisille toimittajille Brysselissä, että teoriassa EU-johtajat voisivat hyväksyä sopimuksen Britannian kanssa huomenna. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian ja EU:n neuvottelut erosopimuksesta venyivät taas kalkkiviivoille ratkaisevan huippukokouksen aattona.

Kello 19 Suomen aikaa ei ollut tiedossa, pääsevätkö neuvottelijat yhteisymmärrykseen tekstistä, joka voitaisiin esitellä EU-johtajille torstaina.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi Brysselissä illalla, että juuri tästä hän on varoitellut viikkojen ajan. Jos Britannia ei toimita konkreettisia esityksiään ajoissa, käydään viime hetken neuvotteluita.

– Me olemme tällä hetkellä tilanteessa, jossa aika on loppumassa. Joudutaan hyvin lyhyessä ajassa tekemään oikeudelliset arviot siitä, miten komission ja Britannian mahdollinen yhteisymmärrys tulee vaikuttamaan, Rinne sanoi.

Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä, lokakuun viimeinen päivä. Eron ehdoista neuvoteltiin kuitenkin keskiviikkona edelleen.

Vaikein ja viimeinen kysymys on Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja, ja miten se pidetään avoimena kaikissa tilanteissa.

Brexit-ministeri lupaa, että lakia noudatetaan

Rinteen mukaan voi olla tarpeen, että ratkaisujen etsimistä jatketaan lokakuun loppuun. Yleisesti pidetään mahdollisena, että EU-johtajat kutsutaan vielä koolle myöhemmin tässä kuussa.

– Nyt on aika pitkälle päästy yksittäisten vaikeiden asioiden ratkaisussa, mutta edelleen on olemassa isoja ratkaistavia asioita, Rinne kertasi tilannetta illalla.

Kokonaisuus, josta on neuvoteltu ei hänen mukaansa enää liity pelkästään erosopimukseen vaan myös tulevien aikojen julistukseen.

Britannian lain mukaan pääministeri Boris Johnson joutuu pyytämään erolle lisäaikaa, jos hänellä ei ole huippukokouksesta kotiinviemisinään erosopimusta, joka hyväksytään maan parlamentissa lauantaihin mennessä.

Britannian brexit-ministeri Steve Barclay vahvisti AFP:n mukaan keskiviikkona, että hallitus noudattaisi tarvittaessa lakia ja hakisi erolle lisäaikaa.

– On tärkeää, että lähdemme 31. päivänä lokakuuta, Barclay kuitenkin lisäsi.

Turkki, laajentuminen ja budjetti jäävät varjoon

Brexit jyrää tälläkin kertaa huippukokouksen muut aiheet.

EU-johtajien odotetaan tuomitsevan Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan yhtä suorasanaisesti kuin ulkoministerit maanantaina. EU-maiden lausunto oli poikkeuksellinen, koska maat tuomitsivat ensimmäistä kertaa Nato-kumppanin ja hakijamaan toiminnan.

EU-johtajat palaavat myös keskusteluun laajentumisesta. Eurooppaministerit torjuivat aiemmin viikolla jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, mutta päätös jäi kiinni vain muutamasta maasta. Hollanti ja Ranska vastustavat neuvotteluiden aloittamista maakaksikon kanssa.

Vaikeana palana huippukokouksessa ovat tulevien vuosien budjettineuvottelut. Suomi on puheenjohtajamaana toimittanut EU-maille pohjapaperin, josta käydään keskustelua.

Neuvottelut venyvät vähintään loppuvuoteen, mutta nyt tavoitteena on sopia ainakin budjetin koosta.

Kannat jakautuvat voimakkaasti nettomaksajien ja -saajien välillä. Komissio on ehdottanut 1,11 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mutta tiukan kurin viisikko Saksa, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska vaativat budjetin pitämistä yhdessä prosentissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.