Ihmisoikeusjärjestö: Brasilian presidentti hyökkää ihmisoikeuksien kimppuun

Bolsonaro on saanut rajua kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä. Lehtikuva/AFP

STT

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro hyökkää ihmisoikeuksien kimppuun ja vaarantaa maan demokratian, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön johtaja Kenneth Roth syyttää Bolsonaroa siitä, että hän on antanut poliisille valtuutuksen tappavaan voimankäyttöön ilman kunnollista oikeutusta. Hänen mukaansa presidentti myös torpedoi kidutuksen vastaista taistelua.

Edellä mainittujen lisäksi Bolsonaro hyökkää Rothin mukaan ympäristöaktivisteja vastaan metsäpaloista kärsivällä Amazonian alueella ja kannustaa laittomiin hakkuisiin.

Amazonin sademetsässä riehuneet metsäpalot ovat herättäneet viime kuukausien aikana voimakasta kansainvälistä paheksuntaa ja johtaneet diplomaattisiin riitoihin sen vuoksi, miten Bolsonaro on hoitanut kriisiä.

– Presidentti Bolsonaro hyökkää retoriikkansa ja linjauksiensa avulla ihmisen perusoikeuksia vastaan, Roth kertoi uutistoimisto AFP:lle Brasilian Sao Paulossa.

Bolsonaro ei suostunut tapaamaan järjestön edustajia

Roth kommentoi Brasilian valtionpäämiestä Human Rights Watchin johtokunnan kokouksessa, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Brasiliassa. Kokouksen oli määrä antaa osoitus järjestön huolesta ja auttaa brasilialaisia taistelemaan ihmisoikeuksien vastaisia linjauksia vastaan.

Järjestön johtajat tapasivat vierailunsa aikana Kongressin alahuoneen vaikutusvaltaisen johtajan Rodrigo Maian sekä ulkoministeri Ernesto Araujon maan pääkaupungissa Brasiliassa.

Rothin mukaan sekä Bolsonaro että hänen hallintonsa korkea-arvoiset edustajat kieltäytyivät, kun järjestö pyysi heiltä kahdenkeskistä tapaamista.

Oikeusministeri Sergio Moro kertoi Rothin mukaan suostuvansa tapaamiseen, kun he olivat tiistaina lentokoneessa, jonka oli määrä lähteä maasta.

– Eli sen jälkeen, kun hän tiesi, ettemme enää olisi paikalla, Roth kertoi toimittajille.

Bolsonaron toimisto ei ole vastannut AFP:n pyyntöihin saada kommenttia.

Demokratia panoksena poliittisessa taistelussa

Sen jälkeen, kun Bolsonaro nousi valtaan tammikuussa, on ympäri maata järjestetty valtavia mielenosoituksia. Kansa on osoittanut mieltään muun muassa presidentin tekemien koulutusleikkauksien sekä aselakien höllentämisen vuoksi.

Syyskuun alkupuolella YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja Michelle Bachelet ilmaisi huolensa siitä, miten demokraattinen tila kapenee Brasiliassa.

Myös Roth varoitteli maan demokratian olevan panoksena "maan sielusta" käytävässä poliittisessa taistelussa. Hänen mukaansa Brasiliasta saattaa olla tulossa vaalein valittu diktatuuri.

Rothin mukaan monet yksinvaltiaat ympäri maailman vetoavat siihen, että heidät on valittu vaaleilla, eikä heidän tarvitse tämän vuoksi noudattaa lakeja tai kunnioittaa ihmisoikeuksia.

Tämä on Rothin mukaan se, miten hallitsijoista tulee yksinvaltiaita, hallinnoista tulee autoritäärisiä ja muodostuu vaalein valittuja diktatuureja.

– Vaikka hänet on valittu, presidentti ei ole lain yläpuolella, Roth sanoi toimittajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.