Katalaanijohtaja vaatii, että Barcelonaa ravistelleet väkivaltaisuudet loppuvat välittömästi

Yhteenotot velloivat Barcelonassa keskiviikkoiltana. Lehtikuva/AFP

STT

Barcelonaa ravistelleiden väkivaltaisten yhteenottojen on loputtava välittömästi, vaatii Katalonian aluehallinnon johtaja Quim Torra. Hänen mielestään väkivaltaisuudet vahingoittavat separatistiliikkeen imagoa.

Mellakoinniksi kärjistyneet mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Väkijoukot kokoontuivat aiemmin keskiviikkona osoittamaan mieltään Barcelonan keskustaan. Iltaa kohden tilanne kaduilla kärjistyi kuitenkin kaoottiseksi.

Sadat ihmiset juoksivat kaduilla, heittelivät katukiviä, sytyttivät autoja tuleen ja pysähtyivät aika ajoin ottamaan selfieitä palavien barrikaadien edessä. Poliisin mukaan jotkut levottomuuksiin osallistuneista heittivät myös polttopulloja.

Väkivaltaisuudet levisivät myös muihin alueen kaupunkeihin, kuten esimerkiksi Tarragonaan ja Leidaan.

– Me emme salli kaduilla nähtävien kaltaisia välikohtauksia. Tämän täytyy loppua juuri nyt. Ei ole mitään syytä tai oikeutusta autojen polttamiselle, tai millekään muullekaan vandalismille, Torra julisti.

Pääministeri harkitsee itsehallinnon kumoamista

Torra esitti vaatimuksensa vain muutama tunti sen jälkeen, kun Espanjan pääministeri Pedro Sanchez esitti hänelle suoran pyynnön tuomita väkivaltaisuudet. Hän toivoi Torran tuomitsevan väkivaltaiset yhteenotot hyvin selkeästi ja ilman selityksiä. Hän ei ollut aiemmin kommentoinut väkivaltaisuuksia lainkaan.

– Mielenilmausten tulisi olla rauhanomaisia, Torra sanoi televisioidussa puheessa.

– Me emme voi antaa soluttautuvien ja lietsovien ryhmien vahingoittaa miljoonien katalaanien liikkeen imagoa.

Pääministeri Sanchez pitää yhtenä vaihtoehtona Katalonian itsehallinnon väliaikaista kumoamista vastauksena viime päivien mellakoille. Esikuntansa mukaan Sanchez ei sulje pois mitään vaihtoehtoa.

Hänen edeltäjänsä konservatiivipuolue PP:n Mariano Rajoyn hallitus hajotti Katalonian alueparlamentin ja määräsi alueelle uudet vaalit toissa vuonna epäonnistuneen itsenäistymisyrityksen jälkeen.

Jo satoja loukkaantunut levottomuuksissa

Espanjan poliisi kertoi keskiviikkona pidättäneensä Kataloniassa edellisen yön aikana yli 50 ihmistä väkivaltaisuuksien takia.

Maanantaina mielenosoittajat valtasivat muun muassa Barcelonan lentokentän, minkä vuoksi lentoja peruttiin. Maanantaisissa mielenosoituksissa loukkaantui pelastushenkilöstön mukaan hieman yli 130 ihmistä. Yli sata heistä oli mukana yhteenotoissa El Pratin lentokentällä.

Poliisin mukaan Katalonian itsenäisyyden kannattajat järjestivät tiistaina istumamielenosoituksia Espanjan hallinnon rakennuksien luona useissa eri kaupungeissa. Esimerkiksi Barcelonassa mieltään osoitti arviolta 40 000 ihmistä ja Gironassa arviolta 9 000, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan mielenilmaukset yltyivät useissa kaupungeissa yhteenotoiksi viranomaisten kanssa. Yhteenotoissa loukkaantui viranomaisten mukaan ainakin 125 mielenosoittajaa ja 72 poliisia.

Tuhannet marssivat vapauden puolesta

Katalaaniseparatistit aloittivat myös keskiviikkoaamuna sadan kilometrin mittaisen vapausmarssin.

– Tämän (marssin) tavoitteena on näyttää, että voimme pysäyttää Katalonian ja osoittaa, että Madridin on tehtävä jotain. Jos se ei tee, on tilanne kohta karannut sen käsistä, kertoi Gironasta tuhansien muiden marssijoiden kanssa liikkeelle lähtenyt 25-vuotias tohtoriopiskelija Jordi Soler uutistoimisto AFP:lle.

Tuhatpäinen marssijoiden joukko vastustaa katalaanijohtajille langetettuja tuomioita. Katalonian itsenäistymistä ajavat aktivistit järjestivät keskiviikkona yhteensä viisi alueellista marssia. Kulkueiden on tarkoitus saapua määränpäähänsä, Barcelonaan perjantaihin mennessä.

Maanteillä marssivien väkijoukkojen on myös määrä aiheuttaa kaaosta liikenteelle yhdellä Espanjan tärkeimmistä talousalueista. Alue, jolla marssijat liikkuvat, on tämän lisäksi tärkeä pullonkaula Espanjan ja Ranskan sekä muun Euroopan välillä kulkevalle liikenteelle.

Ammattiliitot ovat myös kehottaneet katalonialaisia ryhtymään perjantaina yleislakkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.