Tutkimus: Keisarileikkaus lisää lasten astmariskiä – muut vaikutukset terveyteen luultua vähäisempiä

Aiemmissa tutkimuksissa ei ole juurikaan pystytty arvioimaan keisarileikkausten ja lasten terveyden syy-seuraussuhteita. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT

Keisarileikkauksen vaikutus lapsen terveyteen on luultua vähäisempi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla keisarileikkauksella eli sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka. Tutkimuksen mukaan sektio aiheutti vähäisiä terveyshaittoja vastasyntyneille, eikä vaikutusta vastasyntyneiden kuolleisuuteen löydetty.

Pidemmällä aikavälillä kuitenkin havaittiin, että keisarileikkaus lisää riskiä sairastua astmaan varhaislapsuudesta lähtien.

Tutkimuksen ovat tehneet VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Turun yliopiston ja barcelonalaisen Pombeu Fabran yliopiston tutkijat.

Aiemmat tutkimukset aiheesta puutteellisia

Akatemiatutkija Lauri Sääksvuoren mukaan tutkimuksessa ei sen sijaan löydetty yhteyttä keisarileikkauksen ja siihen usein liitettyjen sairauksien, kuten allergioiden, ykköstyypin diabeteksen tai ylipainon välillä.

Vaikka asiaa on tutkittu maailmalla laajasti, ei aiemmissa tutkimuksissa ole juurikaan pystytty arvioimaan keisarileikkausten ja lasten terveyden syy-seuraussuhteita. Sääksvuoren mukaan tämä johtuu siitä, että tutkimusasetelmat ovat olleet puutteellisia.

– Aikaisemmin eri yhteyksiä vertaavia tutkimuksia on tehty esimerkiksi vertaamalla alateitse ja keisarileikkauksella syntyneitä lapsia. Tiedetään kuitenkin, että lapset ovat myös muista syistä erilaisia, äidit ovat erilaisia, puhutaan sekoittavaisista tekijöistä. Nyt kehitetyllä menetelmällä voidaan ratkaista aiempiin tutkimuksiin liittyvät ongelmat, Sääksvuori kommentoi STT:lle.

Sektioita eniten vapaapäivää edeltävänä työpäivänä

Tutkimuksessa havaittiin myös, että suurimmillaan todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on vapaapäivää edeltävän työpäivän aikana.

– Tämä vapaapäivää edeltävä piikki näkyy kaikilla muilla ammattiryhmillä, paitsi lääkäreillä, kätilöillä ja sairaanhoitajilla.

Sääksvuori arvioi, että terveydenhuollon ammattilaisten puuttumista tilastopiikistä voi selittää se, että heidän tapauksissaan sektioon ryhtymistä voidaan harkita yhdessä.

– Jos lääkäri itse synnyttää, niin hän saattaa olla tietoinen mahdollisista riskeistä, mitä leikkaukseen liittyy. Heidän suhteensa ollaan ehkä kärsivällisempiä, ja he ehkä osaavat itse ottaa nämä asiat esille.

Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy keisarileikkauksella. Viime vuonna Suomessa tehtiin THL:n ennakkotietojen mukaan hieman yli 4 300 päivystyksellistä sektiota ja 390 hätäsektiota. Suunniteltuja keisarileikkauksia oli hieman yli 3 100. Päivystyssektio tehdään, jos synnytys ei edisty ja siinä itse leikkaus tapahtuu rauhallisesti. Hätäsektio tehdään äkillisessä hätätilanteessa.

Tutkimus perustuu viranomaisaineistoihin ja kattaa tiedot yli 1,4 miljoonasta Suomessa vuosina 1990–2014 syntyneestä lapsesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.