Tutkimus: Keisarileikkaus lisää lasten astmariskiä – muut vaikutukset terveyteen luultua vähäisempiä

Aiemmissa tutkimuksissa ei ole juurikaan pystytty arvioimaan keisarileikkausten ja lasten terveyden syy-seuraussuhteita. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT

Keisarileikkauksen vaikutus lapsen terveyteen on luultua vähäisempi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla keisarileikkauksella eli sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka. Tutkimuksen mukaan sektio aiheutti vähäisiä terveyshaittoja vastasyntyneille, eikä vaikutusta vastasyntyneiden kuolleisuuteen löydetty.

Pidemmällä aikavälillä kuitenkin havaittiin, että keisarileikkaus lisää riskiä sairastua astmaan varhaislapsuudesta lähtien.

Tutkimuksen ovat tehneet VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Turun yliopiston ja barcelonalaisen Pombeu Fabran yliopiston tutkijat.

Aiemmat tutkimukset aiheesta puutteellisia

Akatemiatutkija Lauri Sääksvuoren mukaan tutkimuksessa ei sen sijaan löydetty yhteyttä keisarileikkauksen ja siihen usein liitettyjen sairauksien, kuten allergioiden, ykköstyypin diabeteksen tai ylipainon välillä.

Vaikka asiaa on tutkittu maailmalla laajasti, ei aiemmissa tutkimuksissa ole juurikaan pystytty arvioimaan keisarileikkausten ja lasten terveyden syy-seuraussuhteita. Sääksvuoren mukaan tämä johtuu siitä, että tutkimusasetelmat ovat olleet puutteellisia.

– Aikaisemmin eri yhteyksiä vertaavia tutkimuksia on tehty esimerkiksi vertaamalla alateitse ja keisarileikkauksella syntyneitä lapsia. Tiedetään kuitenkin, että lapset ovat myös muista syistä erilaisia, äidit ovat erilaisia, puhutaan sekoittavaisista tekijöistä. Nyt kehitetyllä menetelmällä voidaan ratkaista aiempiin tutkimuksiin liittyvät ongelmat, Sääksvuori kommentoi STT:lle.

Sektioita eniten vapaapäivää edeltävänä työpäivänä

Tutkimuksessa havaittiin myös, että suurimmillaan todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on vapaapäivää edeltävän työpäivän aikana.

– Tämä vapaapäivää edeltävä piikki näkyy kaikilla muilla ammattiryhmillä, paitsi lääkäreillä, kätilöillä ja sairaanhoitajilla.

Sääksvuori arvioi, että terveydenhuollon ammattilaisten puuttumista tilastopiikistä voi selittää se, että heidän tapauksissaan sektioon ryhtymistä voidaan harkita yhdessä.

– Jos lääkäri itse synnyttää, niin hän saattaa olla tietoinen mahdollisista riskeistä, mitä leikkaukseen liittyy. Heidän suhteensa ollaan ehkä kärsivällisempiä, ja he ehkä osaavat itse ottaa nämä asiat esille.

Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy keisarileikkauksella. Viime vuonna Suomessa tehtiin THL:n ennakkotietojen mukaan hieman yli 4 300 päivystyksellistä sektiota ja 390 hätäsektiota. Suunniteltuja keisarileikkauksia oli hieman yli 3 100. Päivystyssektio tehdään, jos synnytys ei edisty ja siinä itse leikkaus tapahtuu rauhallisesti. Hätäsektio tehdään äkillisessä hätätilanteessa.

Tutkimus perustuu viranomaisaineistoihin ja kattaa tiedot yli 1,4 miljoonasta Suomessa vuosina 1990–2014 syntyneestä lapsesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 3. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 4. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 5. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 6. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 7. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 8. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 9. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 10. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 11. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 12. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 13. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 14. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 15. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.