EU-johtajilta vihreää valoa brexit-sovulle – Boris Johnson sanoo luottavansa brexit-sopimuksen läpimenoon maansa parlamentissa

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU-johtajat ovat antaneet tukensa Britannian ja EU-komission neuvottelemalle brexit-sopimukselle. Parhaillaan käynnissä olevassa huippukokouksessa on hyväksytty myös poliittinen julistus Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta.

EU-johtajien siunauksen jälkeen sopimus menee parlamenttien hyväksyttäväksi.

– Näyttää, että olemme hyvin lähellä loppurutistusta, huippukokouksia johtava Donald Tusk kommentoi.

Tuskin mukaan sopimuksella pystytään välttämään kaaos. Tusk korosti myös Irlannin merkittävää roolia siinä, että sopu saavutettiin.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että erosopimus hyväksytään lauantaina Britannian parlamentissa.

Johnson vakuutti toimittajille Brysselissä, että sopimus on hyvä koko Britannialle ja kaikille sen alueille.

Britannian parlamentilla on hänen mukaansa nyt mahdollisuus viedä brexit läpi. Johnson sanoi uskovansa, että Britannian kansanedustajat äänestävät sopimuksen puolesta kunhan ovat tutustuneet siihen.

Jo nyt kuitenkin tiedetään, että sopimuksen läpimeno ei ole varmaa. Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP, jonka äänet ovat kriittisiä läpimenolle, on arvostellut sopimusta.

Backstopin sijaan uusi järjestely

EU-komissio ja Britannia pääsivät aiemmin tänään sopuun muutoksista erosopimukseen ja julistukseen tulevasta suhteesta. Riemu on jäämässä lyhyeksi, sillä hyväksynnän saaminen brittiparlamentilta ei ole läpihuutojuttu.

Britanniassa voimakasta arvostelua herättänyt backstop-varajärjestely on nyt korvattu uudella järjestelyllä, jolla estetään kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille.

Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime vuoden joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.

Pääministeri Theresa Mayn aikana EU kieltäytyi jyrkästi avaamasta sopimusta enää uudelleen, mutta sopimuksettomalla erolla uhanneen Johnsonin noustua valtaan kanta muuttui. Syyskuusta lähtien komission ja Britannian välillä käytiin tiiviisti neuvotteluita.

Juncker: Lisäviivästyksille ei ole perusteita

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan sopimuksen myötä lisäajalle ei ole minkäänlaista tarvetta.

– Me olemme tehneet sopimuksen, joten ei ole perusteita lisäviivästyksille, se on tehtävä nyt, Juncker sanoi.

Hän kuitenkin muistutti, että sopimus vaatii hyväksynnän sekä Britannian että EU:n parlamenteilta.

Pääministeri Johnson vakuutti sopimuksen täyttävän Britannian brexit-tavoitteet. Hän toivoi, että sopimus saa tuen myös Britannian parlamentilta eikä uusia viivästyksiä enää tule.

– Se tarkoittaa, että Britannia lähtee ehjänä ja kokonaisena lokakuun viimeinen päivä, Johnson sanoi.

Päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.

Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia. Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.

Brexit on pantu huippukokouksen asialistan ensimmäiseksi aiheeksi. EU-johtajat kuulevat ensin Johnsonia ja jatkavat sen jälkeen keskenään.

Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä, lokakuun viimeinen päivä.

Turkki, laajentuminen ja budjetti jäävät varjoon

Brexit on tälläkin kertaa varastanut huomion huippukokouksen muilta aiheilta, vaikka asialistalla on vielä vakavia ja tärkeitä aiheita.

EU-johtajien odotetaan tuomitsevan Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan yhtä suorasanaisesti kuin ulkoministerit maanantaina. EU-maiden lausunto oli poikkeuksellinen, koska maat tuomitsivat ensimmäistä kertaa Nato-kumppanin ja EU-hakijamaan toiminnan.

EU-johtajat palaavat myös keskusteluun laajentumisesta. Eurooppaministerit torjuivat aiemmin viikolla jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, mutta päätös jäi kiinni vain muutamasta maasta. Varsinkin Hollanti ja Ranska ovat varautuneita neuvotteluiden aloittamisesta maiden kanssa.

Vaikeana palana huippukokouksessa on neuvottelut tulevien vuosien budjetista. Suomi on puheenjohtajamaana toimittanut EU-maille pohjapaperin, josta käydään keskustelua.

Neuvottelut venyvät vähintään loppuvuoteen, mutta nyt tavoitteena on sopia budjetin koosta.

Kannat jakautuvat voimakkaasti nettomaksajien ja -saajien välillä. Komissio on ehdottanut 1,11:ta prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mutta tiukan kurin viisikko Saksa, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska vaativat budjetin pitämistä yhdessä prosentissa.

Diplomaattilähteen mukaan Suomen pohjapaperissa on ehdotus kokonaissumman asettumisesta 1,03–1,08 prosentin välille. Ehdotus on kuitenkin herättänyt runsaasti vastaväitteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 6. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 7. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 8. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 9. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 10. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 11. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 12. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 13. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 14. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 15. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.