Yhdysvallat ja Turkki sopivat ainakin tilapäisestä tulitauosta Pohjois-Syyriassa – osana sopimusta Turkki saa haluamansa turvavyöhykkeen Syyriaan

Turkin presidentti Erdogan (kuvassa) ilmoitti suostuvansa tapaamaan varapresidentti Pencen, vaikka sanoi aiemmin keskustelevansa vain presidentti Trumpin kanssa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Turkki ja Yhdysvallat ovat sopineet, että Turkki keskeyttää operaationsa Pohjois-Syyriassa.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence lehdistötilaisuudessa Turkissa sen jälkeen, kun hän oli tavannut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin.

Yhdysvaltain mukaan tulitauko kestää ensin viisi päivää, jonka jälkeen operaatio on määrä lopettaa kokonaan.

– Kun YPG:n taistelijat ovat vetäytyneet alueelta, Turkki on suostunut pysyvään tulitaukoon, Pence sanoi.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu taas kertoi, että operaatio päättyy kokonaan vasta, kun kurditaistelijat ovat vetäytyneet alueelta.

Osana sopimusta kurdien YPG-järjestön taistelijat poistuvat alueilta, jonne Turkki on suunnittelemassa turva-aluettaan. Turkki aikoo perustaa Pohjois-Syyriaan turva-alueen, jonne se aikoo palauttaa Syyrian pakolaisia.

Pencen mukaan vetäytyminen on jo aloitettu ja asiasta on oltu yhteydessä Syyrian kurdijoukkoihin.

Myös Syyrian kurdijoukot ovat hyväksyneet tulitauon, kertoo kurdijoukkojen (SDF) johtaja Mazloum Abdi. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, ovatko kurdit valmiita vetäytymään alueelta, jonne Turkki suunnittelee turvavyöhykettä.

"Hitonmoinen johtaja", lausui Trump Erdoganista

Edes alustavaa tulitaukosopimusta voi pitää yllättävänä, sillä etukäteen presidentti Erdogan oli viestittänyt, että Turkki ei ole suostumassa minkäänlaiseen tulitaukoon. Aluksi hän ei ollut suostumassa edes tapaamaan Penceä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiitteli Twitterissä Pencen uutisia "mahtaviksi" ja kiitti "miljoonien ihmishenkien säästämisestä".

– Ihmiset ovat yrittäneet tehdä tätä "diiliä" jo vuosia. Miljoonien ihmisten elämä pelastetaan. Onnea KAIKILLE!

– Tätä diiliä ei olisi saatu aikaan kolme päivää sitten. Piti antaa vähän "kovaa rakkautta", jotta se saatiin aikaan, Trump muotoili tuntojaan Twitterissä.

Trump myös ylisti uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti Erdogania.

– Hän on hitonmoinen johtaja. Hän teki oikein. Kunnioitan häntä valtavasti, Trump ylisti ja totesi päivän olleen mahtava "Yhdysvalloille, Turkille, kurdeille, koko sivilisaatiolle".

Asevientikieltoja ja kritiikkiä

Turkki käynnisti kovaa kansainvälistä kritiikkiä keränneen operaationsa hieman yli viikko sitten.

Hyökkäyksen takia EU-maat, mukaan luettuna Suomi, kielsivät uusien asevientilupien myöntämisen Turkkiin. Yhdysvallat taas asetti Turkille sanktioita ja uhkasi Turkkia vielä kovemmalla pakotepaketilla, joka olisi kohdistunut muun muassa maan armeijaan.

Nyt Yhdysvallat lupasi perua voimassa olevat pakotteet, jos pysyvä tulitauko tulee voimaan. Uusia pakotteita ei myöskään myönnetä ainakaan viiden päivän tulitauon aikana.

Sovun saantia edelsivät monet käänteet, jotka eivät varsinaisesti antaneet ennusmerkkejä sen onnistumisesta.

Ennen Pencen Turkin-vierailua tuli julkisuuteen Trumpin Erdoganille kirjoittama erikoinen kirje, jossa Trump maanitteli Erdogania neuvotteluihin kurdien kanssa ja varoitteli samalla voivansa tuhota Turkin talouden. Trump kirjoitti, että historia näkee Erdoganin ikuisesti paholaisena, jos "hyviä asioita" ei tapahdu.

– Älä ole kovis. Älä ole hölmö! Soitan sinulle myöhemmin, Trump sanoi kirjeessä.

BBC:n tietojen mukaan Erdogan ei ilahtunut Trumpin kirjeestä, vaan heitti sen roskiin.

Turkki sai, mitä halusi

Turkin hyökkäystä edeltänyt Trumpin päätös vetää Yhdysvaltain joukot pois Pohjois-Syyriasta aiheutti kovaa kritiikkiä jopa hänen tukijoidensa parissa Yhdysvalloissa.

Vaikka Trump juhlikin tulitaukoa diplomatian voittona, sopimuksen myötä voi katsoa myös Turkin saavuttaneen tavoitteensa.

Turkkia on jo pitkään hiertänyt kurdien YPG:n toiminta sen rajan tuntumassa. YPG:lla on vahvat kytkökset kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka Turkki, Yhdysvallat ja EU ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Samalla Turkki saa alueelle toivomansa turvavyöhykkeen, jonne on aikonut omien suunnitelmiensa mukaan sijoittaa Syyrian pakolaisia.

Turkissa on lähes neljä miljoonaa pakolaista, ja turkkilaisten asenteet heitä kohtaan ovat kiristyneet muun muassa Turkin talouskriisin takia.

Lähteenä myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.