Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Opetusministeri Li Andersson. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan Suomen opiskelija- ja oppilashuollon ongelma on, että tilanteet vaihtelevat kunnittain ja oppilaitoksittain.

– Jos puhutaan yksittäisistä kuraattoreista ja psykologeista, erot voivat olla 700–2 000 oppilasta per työntekijä tai 1–12 toimipistettä per työntekijä, Andersson sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Andersson sanoi, että tämä vaikuttaa myös oppilaan kokemukseen siitä, pääseekö juttelemaan silloin kun apua oikeasti tarvitsee nopeasti. Tämän vaalikauden aikana peruskoulun ja toisen asteen oppilas- ja opiskelijahuollon resursseja lisätään 29 miljoonalla eurolla. Toisella asteella on tarkoitus ottaa käyttöön sitova mitoitus opiskelija- ja oppilashuoltoon.

Andersson ei kuitenkaan ota vielä kantaa siihen, millainen mitoituksen pitäisi olla.

– Mitoituksia ei ole vielä päätetty. Ensin tehdään valmistelutyö, että mihin se pitää asettaa siten, että palveluntarjonta aidosti parantuu, ja me käytetään 29 miljoonaa euroa parhaalla mahdollisella tavalla, hän sanoo.

Anderssonin mukaan on kuitenkin tarkoitus, että sitova mitoitus tulee tällä hallituskaudella.

Andersson luopuisi kotihoidontuen sisaruslisistä

Andersson lisäksi sanoi haluavansa luopua kotihoidontuen sisaruslisistä, sillä ne ohjaavat perheitä hoitamaan myös vanhempia lapsia kotona. Sisaruslisällä tarkoitetaan rahaa, joka maksetaan perheille yli kolmevuotiaiden hoitamisesta kotona silloin, kun myös alle kolmevuotias lapsi on kotona kotihoidon tuella.

Sisaruslisän poistaminen lisäisi hänen mukaansa varhaiskasvatukseen osallistumista ja hyödyttäisi etenkin maahanmuuttajataustaisia lapsia sekä niitä lapsia, joiden vanhemmat eivät ole korkeasti koulutettuja.

– Tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksesta hyötyvät eniten ne lapset, jotka eivät saa oppimisen oppimista kotoa, Andersson sanoo.

Andersson näkee, että suomalainen yhteiskunta ei ole tältä osin rakentanut sellaista perhepoliittista järjestelmää, joka tukisi perheitä osallistumaan varhaiskasvatukseen. Rahat sisaruslisistä luopumisesta Andersson ohjaisi varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen. Hänen mukaansa se lisäisi koulutuksellista tasa-arvoa sekä työnteon kannustimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 4. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.