Poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa Helsingissä – Turkki-mielenosoituksen järjestäjät tuomitsevat poliisin väliintulon

Turkin operaation alta pakolaisiksi joutuneet nuoret pelasivat jalkapalloa perjantaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Poliisi on kirjannut rikosilmoituksia tänään Helsingissä järjestetystä mielenosoituksesta, jossa vastustettiin Turkin toimia ja Syyrian sotaa, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessa.

Vaikka kulkue kulki reittinsä lopulta rauhanomaisesti ja Kansalaistorilla järjestetty tilaisuus sujui myös rauhalliseen malliin, oli kulkueen lähdön yhteydessä Narinkkatorilla hulinaa. Tiedotteen mukaan poliisi neuvotteli mielenosoituksen järjestäjien kanssa tunnin ajan ennen kulkueen liikkeelle lähtemistä.

Järjestäjät toivoivat voivansa liikkua kulkueen kärjessä autolla. Poliisi kertoo ohjeistaneensa järjestäjiä jättämään turvallisuussyiden vuoksi auton pois kulkueesta. Järjestäjät kieltäytyivät noudattamasta ohjeita, jolloin poliisi määräsi järjestäjiä jättämään auton pois.

Poliisin määräyksestä huolimatta ajoneuvon kerrotaan lähteneen kulkueen mukaan, minkä vuoksi poliisi pysäytti kulkueen etenemisen heti Narinkkatorille.

Poliisi kertoo rikkoneensa kulkueeseen liittymistä yrittäneen auton ikkunan, jotta sai sen pysähtymään. Ratsupoliisi oli paikalla hallitsemassa väkijoukkoja. Poliisin mukaan viranomaiset käyttivät myös etälamautinta sen jälkeen, kun useampi mielenosoittaja esti poliisiauton liikkumisen.

Mielenosoituksen alkuvaiheen tapahtumista on kirjattu rikosilmoituksia muun muassa kokoontumisrikkomuksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Poliisi ei ole ottanut toistaiseksi ketään kiinni.

Turun mielenosoitus sujui rauhanomaisesti

Poliisin aiemman arvion mukaan Helsingin mielenosoitukseen osallistui noin 300 henkilöä. Marssijat kokoontuivat Narinkkatorilla iltapäivällä kello kolmen aikaan, josta kulkue lähti kiertämään ydinkeskustaa päätyen lopulta Kansalaistorille. Kulkue aiheutti päivällä ydinkeskustassa jonkin verran häiriöitä liikenteelle.

Mielenosoituksia järjestettiin Helsingin lisäksi ainakin Turussa ja Tampereella. Lounais-Suomen poliisi kertoi Twitterissä iltapäivällä viiden jälkeen, että Turussa päivällä pidetty mielenilmaus oli saatu päätökseen. Poliisin mukaan sekä mielenosoitus että kulkue sujuivat rauhallisesti ja ilman häiriöitä. Osallistujia oli paikalla noin 200.

Turun mielenosoitus lähti liikkeelle Vanhalta Suurtorilta iltapäivällä kello yhden aikaan ja palasi kierroksen jälkeen takaisin lähtöpaikalle.

Tampereen vastaava mielenosoitus järjestetään lauantai-illan aikana Keskustorilla, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitos tviitissään. Mielenosoituksen oli määrä alkaa illalla kello kuuden aikaan.

Helsingin mielenosoituksen Facebook-sivuilla kerrotaan, että mielenosoittajat kokoontuivat "vaatimaan loppua Turkin miehityssodalle Pohjois-Syyrian Rojavassa". Helsingissä mielenosoituksen järjestivät Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK sekä Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkosto.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa, että Suomi ja EU asettaisivat Turkin kauppasaartoon.

Kiellettyjen aseiden käyttö herättää erityistä huolta

Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston tiedotteen mukaan tapahtumilla halutaan tuoda muun muassa esiin se, miten Turkki on jatkanut pommituksiaan erityisesti Serekaniyen rajakaupungissa Yhdysvaltojen kanssa tehdystä tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Kurdihallinto on ilmoittanut pommitusten kohdistuvan pääasiassa siviilikohteisiin, kuten asutuksiin ja sairaaloihin, kertoo tiedote. Järjestön mukaan erityistä huolta herättävät uutiset siitä, että alueella olisi käytetty myös kansainvälisesti kiellettyjä aseita, kuten napalmia ja valkoista fosforia.

Mielenosoittajat vaativatkin, että Pohjois-Syyrian ylle asetettaisiin lentokieltoalue.

Suomelta sen sijaan vaaditaan paitsi EU-puheenjohtajamaana toimia Turkin sotatoimien lopettamiseksi, myös muutoksia diplomaattisiin suhteisiin ja asevientilupiin.

Mielenosoittajat vaativat Suomea perumaan jo myönnetyt asevientiluvat Turkkiin ja jäädyttämään kaikki diplomaattiset suhteet Turkin hallinnon kanssa.

Suomessa järjestettävät mielenosoitukset ovat osa kansainvälistä toimintapäivää, jonka on kutsunut kokoon Rise up for Rojava -kampanja. Mielenosoituksia on määrä järjestää tänään ympäri Eurooppaa.

Järjestäjät pitävät poliisin toimia provokaationa

Turkki-mielenosoituksen järjestäjät tuomitsevat poliisin väliintulon Helsingin mielenilmauksen alussa.

Mielenosoituksen järjestäjät pitävät poliisin toimia tietoisesti organisoituna provokaationa.

Mielenilmauksen järjestäjät ilmoittavat, että juuri tapahtuman alkuhetkellä poliisi kielsi yllättäen niin sanotun soundiauton käytön. Järjestäjien mukaan poliisi ei suostunut antamaan päätökselle perusteluita, vaan lopulta hyökkäsi mielenosoitukseen.

Järjestäjien mukaan soundiauton käyttö mielenosoituksissa ei ole ollut koskaan aiemmin ongelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.