Poliisi on taas käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Hongkongissa

Mielenosoittajat olivat varustautuneet muun muassa sateenvarjoilla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongissa poliisi on taas käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua luvattomasti kokoontuneita mielenosoittajia vastaan.

Viranomaiset olivat kieltäneet mielenosoituksen Tsim Sha Tsuin kaupunginosassa, jossa sijaitsee muun muassa luksusputiikkeja ja hotelleja. Syyksi viranomaiset antoivat yleisen turvallisuuden ja aiemmin tapahtuneen mellakoinnin.

Kiellosta huolimatta protestiin osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä. Mielenosoittajien tavoitteena on edelleen pitää yllä painetta Kiinan erityishallintoalueen ja Manner-Kiinan johtoon.

Mielenosoitukset ovat jo kestäneet kuukausia, ja myös tänäinen marssi kulki tuttua kaavaa. Tapahtuma alkoi rauhallisesti, mutta pian pienet ryhmittymät alkoivat heitellä polttopulloja kohti poliisiasemaa, metroasemien sisäänkäyntejä ja mannerkiinalaisten pankkien konttoreita. Poliisi vastasi kyynelkaasulla. Lisäksi vesitykkiajoneuvo jahtasi tuhansia mielenosoittajia ampuen värjättyä vettä.

Vettä värjätään mielenosoittajien tunnistamiseksi. Lisäksi joukossa on ihoa polttavaa pippurivalmistetta.

"Voiko poliisi pidättää meidät kaikki?"

Jo valmiiksi kireää tilannetta hiertää entisestään se, että viikonlopun mielenosoitusta järjestävän ryhmän johtaja Jimmy Sham vietiin aiemmin tällä viikolla sairaalaan vasaroilla aseistautuneen miesjoukon hyökkäyksen jäljiltä. Lisäksi demokratiaa puolustavia lehtisiä lauantaina jakanutta miestä puukotettiin sekä kaulaan että vatsaan. Hyökkääjän on kerrottu huutaneen Manner-Kiinaa tukevia iskulauseita.

Monet tänään mieltään osoittaneista sanovat haluavansa osoittaa, etteivät hyökkäykset tai viranomaisten kiellot saa heitä lannistumaan.

– Mitä enemmän he nujertavat, sitä enemmän vastustamme. Voiko poliisi pidättää meidät kaikki, kymmenettuhannet ihmiset? sanoi 69-vuotias, Yeung-sukunimellä esiintyvä mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle.

Philip Tsoin mielestä mielenosoitukset eivät saa kutistua, vaikka monet intohimoisimmat aktivistit ovat päätyneet pidätetyiksi tai haavoittuneet.

– Haluan aidosti demokraattisen hallinnon, jonka johtajan valitsevat hongkongilaiset, ei kommunistinen hallinto, hän totesi AFP:lle.

Väkivaltaisuuksia on tapahtunut väittelyn molemmilla puolilla. Viime viikkoina demokratiaa puolustavat mielenosoittajat ovat pahoinpidelleet erimielisiä ihmisiä, vaikkakin tappelut ovat pääasiassa syntyneet kiukkuisissa selkkauksissa mielenosoitusten aikana.

Sen sijaan demokratiaa puoltavien kimppuun on hyökätty huomattavasti järjestelmällisemmin. Tunnistamattomat hyökkääjät ovat käyneet ainakin kahdeksan näkyvästi hallintoa arvostelleen ihmisen kimppuun elokuun puolivälin jälkeen. Mielenosoittajat kutsuvat hyökkäyksiä "valkoiseksi terroriksi" ja syyttävät kaupungin järjestäytyneitä rikollisryhmiä yhteistyöstä Kiinan tukijoiden kanssa.

Kiina pitää mielenosoituksia ulkomaiden tukemana juonena ja tuomitsee tukijoihinsa kohdistuvat hyökkäykset. Sen sijaan mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta Kiina on pysytellyt hiljaa.

Ratkaisu ei siinnä horisontissa

Demokratiaa puolustavat mielenosoitukset ovat kestäneet jo viisi kuukautta. Miljoonat ovat marssineet kaduilla rauhallisesti, mutta viime aikoina tilanne on usein äitynyt mellakoinniksi asti. Radikaaleimmat mielenosoittajat ovat turvautuneet vandalismiin, mihin mellakkapoliisi on vastannut kumiluodeilla, kyynelkaasulla ja jopa ammuksilla.

Poliittista ratkaisua kriisiin ei ole näköpiirissä.

Alun perin mielenosoittajat vastustivat kiisteltyä luovutuslakia, joka olisi sallinut rikollisten luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakiehdotuksen peruminen ei kuitenkaan rauhoittanut tilannetta, vaan liike laajeni vaatimaan muun muassa poliittisten vapauksien laajentamista ja kovia otteita käyttäneiden poliisien tuomitsemista.

Lisäksi mielenosoittajat haluavat pidätetyt vapauteen ja täysin vapaat vaalit. Kiinan johto ja Hongkongin aluehallinto eivät ole vaatimuksiin myöntyneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 6. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 7. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 8. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 9. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 10. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 11. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 12. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 13. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 14. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 15. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.