Kurdit vetäytyneet kokonaan saarretusta Ras al-Ainista

Syyrialaisia pakeni maaseudulla Ras al-Ainin lähistöllä lauantaina. Lehtikuva/AFP

STT

Kurdijohtoisen SDF:n taistelijat ovat vetäytyneet kokonaan Turkin saartamasta Ras al-Ainin kaupungista Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Vetäytymisen arvellaan olevan alku kurdien laajemmalle vetäytymiselle Pohjois-Syyriasta Turkin rajalta, mistä Turkki ja Yhdysvallat sopivat torstaina. Tulitaukosopimuksen ehtona oli, että kurdit vetäytyvät rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa perustaa turvavyöhykkeen ja jonne Syyrian sotaa paenneet voisivat palata. Kurdijoukoilla on tiistai-iltaan aikaa asti poistua.

SOHR kertoi jo aiemmin, että kurditaistelijoita ja haavoittuneita siviilejä kuljettava autosaattue oli lähtenyt Ras al-Ainista. Noin 50 auton saattueessa oli kymmeniä taistelijoita kuljettavia avolavapakettiautoja sekä haavoittuneita kuljettavia ambulansseja.

Syyrian demokraattisten kurdijoukkojen johtaja Mazloum Abdi syytti lauantaina, että Turkki estää kurdijoukkoja evakuoitumasta Ras al-Ainin alueelta.

Turkki kiisti Abdin syytökset ja syytti kurdeja väärän tiedon levittämisestä sekä tulitauon aikana tehdyistä hyökkäyksistä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi lauantaina, että Turkki murskaa kurditaistelijoiden päät, jos nämä eivät vetäydy turvavyöhykkeeltä.

Aiemmin Turkki kehotti Yhdysvaltoja käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Pohjois-Syyrian kurdijoukot vetäytyisivät rajan tuntumasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkki ja sen liittolaiset ovat syyllistyneet vakaviin sotarikoksiin Pohjois-Syyrian hyökkäyksen aikana. Amnestyn mielestä Turkki ja liittolaiset ovat osoittaneet häpeällistä piittaamattomuutta siviilien hengestä.

USA:n joukot hylkäsivät taas yhden tukikohdan

Yhdysvaltain sotajoukot ovat puolestaan tänään vetäytyneet yhdestä tukikohdasta Pohjois-Syyriassa, SOHR kertoo. AFP:n kirjeenvaihtaja on nähnyt yli 70:n Yhdysvaltain ajoneuvon kulkevan läpi Tal Tamrin kaupungin helikopterisaattueessa ja lastinaan sotavälineitä.

SOHR-järjestö kertoo, että saattue on evakuoinut Sarrinin sotilastukikohdan. Sarrin on järjestön mukaan Yhdysvaltojen suurin sotilastukikohta Pohjois-Syyriassa ja sijaitsee Turkin suunnitteleman turvavyöhykkeen laidalla.

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan alkoi, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti aiemmin tässä kuussa vetävänsä Yhdysvaltain joukkoja pois alueelta. Päätös tuomittiin laajalti niin kotimaassa kuin maailmallakin, sillä kurdit ovat olleet Yhdysvaltojen liittolaisia äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa. Turkki puolestaan pitää kurdeja terroristeina.

Yhdysvaltalaisjoukkojen on tällä viikolla kerrottu vetäytyneen muiltakin Pohjois-Syyrian alueilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.