Kurdit vetäytyneet kokonaan saarretusta Ras al-Ainista

Syyrialaisia pakeni maaseudulla Ras al-Ainin lähistöllä lauantaina. Lehtikuva/AFP

STT

Kurdijohtoisen SDF:n taistelijat ovat vetäytyneet kokonaan Turkin saartamasta Ras al-Ainin kaupungista Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Vetäytymisen arvellaan olevan alku kurdien laajemmalle vetäytymiselle Pohjois-Syyriasta Turkin rajalta, mistä Turkki ja Yhdysvallat sopivat torstaina. Tulitaukosopimuksen ehtona oli, että kurdit vetäytyvät rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa perustaa turvavyöhykkeen ja jonne Syyrian sotaa paenneet voisivat palata. Kurdijoukoilla on tiistai-iltaan aikaa asti poistua.

SOHR kertoi jo aiemmin, että kurditaistelijoita ja haavoittuneita siviilejä kuljettava autosaattue oli lähtenyt Ras al-Ainista. Noin 50 auton saattueessa oli kymmeniä taistelijoita kuljettavia avolavapakettiautoja sekä haavoittuneita kuljettavia ambulansseja.

Syyrian demokraattisten kurdijoukkojen johtaja Mazloum Abdi syytti lauantaina, että Turkki estää kurdijoukkoja evakuoitumasta Ras al-Ainin alueelta.

Turkki kiisti Abdin syytökset ja syytti kurdeja väärän tiedon levittämisestä sekä tulitauon aikana tehdyistä hyökkäyksistä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi lauantaina, että Turkki murskaa kurditaistelijoiden päät, jos nämä eivät vetäydy turvavyöhykkeeltä.

Aiemmin Turkki kehotti Yhdysvaltoja käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Pohjois-Syyrian kurdijoukot vetäytyisivät rajan tuntumasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkki ja sen liittolaiset ovat syyllistyneet vakaviin sotarikoksiin Pohjois-Syyrian hyökkäyksen aikana. Amnestyn mielestä Turkki ja liittolaiset ovat osoittaneet häpeällistä piittaamattomuutta siviilien hengestä.

USA:n joukot hylkäsivät taas yhden tukikohdan

Yhdysvaltain sotajoukot ovat puolestaan tänään vetäytyneet yhdestä tukikohdasta Pohjois-Syyriassa, SOHR kertoo. AFP:n kirjeenvaihtaja on nähnyt yli 70:n Yhdysvaltain ajoneuvon kulkevan läpi Tal Tamrin kaupungin helikopterisaattueessa ja lastinaan sotavälineitä.

SOHR-järjestö kertoo, että saattue on evakuoinut Sarrinin sotilastukikohdan. Sarrin on järjestön mukaan Yhdysvaltojen suurin sotilastukikohta Pohjois-Syyriassa ja sijaitsee Turkin suunnitteleman turvavyöhykkeen laidalla.

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan alkoi, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti aiemmin tässä kuussa vetävänsä Yhdysvaltain joukkoja pois alueelta. Päätös tuomittiin laajalti niin kotimaassa kuin maailmallakin, sillä kurdit ovat olleet Yhdysvaltojen liittolaisia äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa. Turkki puolestaan pitää kurdeja terroristeina.

Yhdysvaltalaisjoukkojen on tällä viikolla kerrottu vetäytyneen muiltakin Pohjois-Syyrian alueilta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut