Bolivian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle

Boliviassa äänestettiin sunnuntaina parlamenttivaaleissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Bolivian presidentinvaalien ratkaisu siirtyy toiselle kierrokselle, kertovat vaaliviranomaiset.

Neljättä virkakauttaan hakeva istuva presidentti Evo Morales sai sunnuntaina ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä mutta jäi alle 50 prosentin, toisin kuin edellisissä vaaleissa. Morales joutuu näin ensimmäistä kertaa kisaamaan toisen kierroksen.

Kun äänistä oli laskettu 84 prosenttia, oli Morales saanut 45 prosentin ja hänen ykköshaastajansa Carlos Mesa 38 prosentin ääniosuuden. Mesa toimi Bolivian presidenttinä 2001–2005.

Vaalien toinen kierros järjestetään joulukuun puolivälissä.

Kiistelty ehdokkuus

Vasemmistolaisen Moralesin ehdokkuus on suututtanut monet bolivialaiset, sillä Moralesin itsensä ajama vuoden 2009 perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen. Hänen tukijoidensa miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin antoi vuonna 2017 Moralesille luvan uuteen presidenttikauteen.

Vaikka Morales on saanut kiitosta Bolivian alkuperäiskansojen aseman parantamisesta ja taloudellisesta vakaudesta, ovat itsevaltaiset otteet ja korruptiosyytökset alkaneet syödä hänen suosiotaan.

Vastaehdokas Mesa ei edusta mitään puoluetta, mutta hänen tukenaan on useita pienpuolueita.

Kolmanneksi eniten ääniä vaalien ensimmäisellä kierroksella sai eteläkorealaissyntyinen pastori Chi-hyun Chung, joka sai reilut 8 prosenttia äänistä. Hänen mahdollinen tukensa jommallekummalle ehdokkaalle voi olla vaa'ankieliasemassa toisella kierroksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.