Australian sanomalehtien etusivut olivat maanantaina täynnä yliviivausta mustalla tussilla

Kampanja arvostelee Australian hallitusta lehdistönvapauden kaventamisesta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Australiassa sanomalehdet ympäri maan ilmestyivät maanantaina etusivu mustattuna. Kyse on kampanjasta, joka arvostelee Australian hallitusta lehdistönvapauden kaventamisesta ja tiukasta salassapidosta.

Sensuroitujen etusivujen lisäksi televisiokanavilla on ollut mainoksia, joissa on katsojille suunnattu kysymys.

– Kun hallitus piilottaa teiltä totuuden, mitä he peittelevät? mainos kehottaa pohtimaan.

Yksi sytyke kampanjalle on ollut kesäkuussa tehdyt ratsiat. Australian poliisi teki kesäkuussa ratsian yleisradioyhtiö ABC:n tiloihin Sydneyssä ja takavarikoi noin sata asiakirjaa. Niistä selvisi, että Australian erikoisjoukot olivat surmanneet syyttömiä miehiä ja lapsia Afganistanissa.

Hieman aiemmin poliisi ratsasi puolestaan toimittajan kodin Canberrassa. Toimittaja oli tehnyt jutun, jossa kerrottiin viranomaisten pyytäneen valtuuksia vakoilla Australian kansalaisia kotioloissa.

Molemmissa tapauksissa on kyse arkaluoteisesta ja mahdollisesti salaiseksi luokitellusta materiaalista, joka on kiusallista maan viranomaisten kannalta.

Kesäkuun ratsiat sytykkeenä

Kampanja vaatii muun muassa toimittajille vapautusta tiukoista kansallista turvallisuutta koskevista laeista, jotka arvostelijoiden mukaan vaikeuttavat toimittajien työntekoa.

Kesäkuun ratsiat saattavat poikia kolmelle toimittajalle rikossyytteet. Oikeuteen on joutumassa näillä näkymin vakoilujutun kirjoittanut News Corp -yhtiön toimittaja ja kaksi ABC:n toimittajaa, jotka paljastivat epäillyt Australian erikoisjoukkojen sotarikokset Afganistanissa.

Kampanjassa esitetään myös että maan hallinnossa työskenteleville ja väärinkäytöksistä kertoville ilmiantajille täytyy saada nykyistä parempi suoja. Ilmiantajia on joutunut syytteeseen medialle tehdyistä vuodoista.

Lisäksi kampanja vaatii remonttia kunnianloukkauksiin liittyvään lainsäädäntöön, joka Australiassa maailman tiukimpia.

Pääministeri Scott Morrison on sanonut, että hänen hallituksensa uskoo lehdistönvapauteen mutta lisännyt, että toimittajat eivät ole lain yläpuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.