Trudeau vaarassa jäädä yhden kauden pääministeriksi – Kanadan vaalitaistelusta tulossa erittäin tiukka

Pääministeri Justin Trudeau kampanjatilaisuudessa Vancouverissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kanadassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joista odotetaan äärimmäisen tiukkoja. Skandaalien ryvettämä pääministeri Justin Trudeau, 47, saattaa jopa menettää pääministerin paikkansa. Jos näin kävisi. kyseessä olisi ensimmäinen kerta yli 80 vuoteen, kun ensimmäisen kauden pääministeri jäisi ilman jatkokautta.

Mielipidemittauksissa Trudeaun liberaalipuolue ja Andrew Scheerin, 40, konservatiivit ovat olleet lähes tasoissa.

Viimeisessä vaalitilaisuudessaan eilen Brittiläisessä Kolumbiassa Trudeau varoitti, että konservatiivien äänestäminen valtaan merkitsisi pahaa takaiskua muun muassa ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle.

– Tarvitsemme vahvan ja edistyksellisen hallituksen, joka yhdistää kanadalaiset taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan. Meidän on yhdistyttävä niin kansalaisina kuin planeettanakin, Trudeau saarnasi.

Kumpikaan puolueista ei näytä voittavan selvää enemmistöä, joten ne joutuvat hakemaan tukea pienemmistä puolueista. Avainasemassa on mielipidemittauksissa kolmantena oleva Uusi demokraattinen puolue (NDP).

– Voimme vain arvailla, millaisen hinnan NDP panee Justin Trudeaun vallassa pitämiselle. Olipa se millainen hinta tahansa, Trudeau on valmis sen teidän rahoillanne maksamaan, uhkaili puolestaan Scheer.

Hallitusneuvotteluista odotetaan tasaisien vaalien myötä erittäin vaikeita, ja niiden ennakoidaan kestävän viikkokausia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.