Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laaksosta torstaina

Francisco Franco siirretään vaimonsa viereen perhehautaan El Pardoon Madridin pohjoispuolelle. LEHTIKUVA/AFP

STT

Espanjassa edesmenneen diktaattori Francisco Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laakson mausoleumista torstaina, kertoo maan hallitus. Oikeus hylkäsi aiemmin kaikki Francon omaisten vaatimukset päätöksen pyörtämisestä.

Franco haudataan vaimonsa viereen perhehautaan El Pardoon Madridin pohjoispuolelle.

Pääministeri Pedro Sanchezin hallituksen kanta on jo pitkään ollut, että Francon jäännökset on siirrettävä pois pompöösistä mausoleumista, joka kiinnostaa niin turisteja kuin äärioikeistolaisiakin.

Valle de los Caidosin (Kaatuneiden laakso) mausoleumi rakennettiin vuosina 1940–1959, ja sitä tekemässä raatoi muiden muassa kymmeniätuhansia poliittisia vankeja. Mausoleumiin on haudattu yli 33 000 Espanjan sisällissodassa kaatunutta.

Franco hallitsi Espanjaa vuosina 1939–1975.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 4. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 5. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 6. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 7. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 8. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 9. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 10. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 11. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 12. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 13. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 14. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 15. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.