Facebook suitsii väärän tiedon levittämistä Yhdysvaltojen vaalien alla

STT

Facebook ilmoitti maanantaina tiukentavansa verkkosivustonsa turvallisuutta Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaalien alla. Facebook alkaa muun muassa tarkkailla entistä tiiviimmin "valtioiden hallinnoimaa" mediaa, joka pyrkii vaikuttamaan äänestäjien mielipiteisiin.

Yhtiö on ryhtynyt toimiin vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen. Tuolloin ulkomaalaiset toimijat sekaantuivat Yhdysvaltojen vaaleihin sosiaalisessa mediassa.

– Ratkaisevaa tässä on se, että vaalit ovat muuttuneet huomattavasti vuoden 2016 jälkeen, ja myös Facebook on muuttunut, yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi maanantaina.

Zuckerbergin mukaan Facebookiin kohdistuu yhä kehittyneempiä hyökkäyksiä valtioilta. Hän kuitenkin uskoo sivuston olevan nyt aiempaa paremmin varautunut.

Facebook aikoo esimerkiksi ensi kuusta alkaen merkitä viestit, jotka ovat peräisin valtionmedioilta. Yhtiö kertoo blogissaan, että valtionmedioilta vaaditaan erityistä läpinäkyvyyttä, koska niillä on sekä mediaorganisaation valta vaikuttaa mielipiteisiin että valtion strateginen tuki.

Facebook pyrkii myös estämään virheellisen tiedon leviämistä ponnahdusikkunalla, joka ilmestyy, kun käyttäjät yrittävät jakaa faktantarkistajien valheellisiksi havaitsemia Instagram-päivityksiä.

Ehdokkaille tarjotaan entistä tiukempaa suojelua, ja heidän tilejään tarkkaillaan hyökkäysten varalta. Facebook aikoo myös puuttua asiaan, jos äänestäjille jaetaan virheellistä tietoa vaikkapa äänestyspaikoista tai -ajoista.

Facebook on myös poistanut venäläisiä ja iranilaisia tilejä, joilta on ilmennyt koordinoitua väärän tiedon levittämistä Facebookissa ja Instagramissa. Yhtiön mukaan ryhmät kohdistivat toimensa käyttäjiin Yhdysvalloissa, Pohjois-Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 3. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa
 7. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 8. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 9. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 10. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 12. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 13. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 14. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.