Chilen presidentin mukaan maa on ajautumassa sotaan, armeijan komentaja toppuuttelee – pääkaupunkiin ulkonaliikkumiskielto jo kolmanneksi yöksi

Mellakat Chilessä alkoivat loppuviikosta mielenosoituksina julkisen liikenteen hinnankorotuksia vastaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Chilen pääkaupunkiin Santiagoon on jälleen julistettu ulkonaliikkumiskielto iltakahdeksan ja aamukuuden välille. Yöllinen kielto on ollut voimassa myös kahtena edellisenä yönä.

Santiagossa ja muualla Chilessä on viime päivinä ollut mellakoinniksi yltyneitä mielenosoituksia.

Mellakoissa on kuollut ainakin 11 ihmistä, minkä lisäksi noin 1 500 ihmistä on pidätetty. Santiagon metropolialueelle ja yhdeksään muuhun maakuntaan on julistettu poikkeustila, ja sotilaat ovat partioineet kaduilla.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja, Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet on vedonnut hallitukseen tilanteen ratkaisemiseksi.

Chilen presidentin Sebastian Pineran mukaan maa on ajautumassa sotaan. Chilessä ei ole ollut näin levotonta vuosikymmeniin.

– Olemme sodassa leppymätöntä ja voimakasta vihollista vastaan, joka ei kunnioita mitään eikä ketään ja on valmis väkivaltaan ja rikoksiin vailla rajoja, Pinera sanoi toimittajille armeijan komentajan Javier Iturriagan kanssa pitämänsä hätäkokouksen jälkeen.

Maan pääkaupungissa Santiagossa metroliikenne keskeytettiin perjantaina, kun mielenosoittajat polttivat ja tuhosivat asemia. Maanantaina metroverkosto kuitenkin aukesi osittain. Monet työnantajat peruivat maanantain työpäivän, ja suurin osa kouluista ja yliopistoista piti ovensa säpissä.

Iturriaga oli presidenttiä hillitympi tänäisissä lausunnoissaan. Hän kuvaili Santiagoa rauhalliseksi ja huomautti, että 17 supermarkettia oli auki, samoin monet bensa-asemat ja apteekit.

– Minä olen onnellinen enkä ole sodassa kenenkään kanssa, hän totesi.

Kiukun taustalla epätasa-arvo

Iturriagan lausunnoista huolimatta tilanne on edelleen kireä. Sotilaat ovat partioineet metroasemien ulkopuolella ja sotilasajoneuvoja on parkkeerattu kaduille presidentin palatsin lähettyville. Sunnuntaina lähes kaikki julkinen liikenne oli seisahduksissa ja kauppoja kiinni sekä monia kansainvälisiä lentoja peruttu.

Maan pääkaupunki Santiagon metropolialueelle ja yhdeksään muuhun maakuntaan on julistettu poikkeustila. Sotilaat on nyt komennettu kadulle ensimmäisen kerran sitten Augusto Pinochetin vuosien 1973–1990 diktatuurin.

Protestit alkoivat viime viikolla mielenosoituksina julkisen liikenteen hinnankorotuksia vastaan, mutta ne äityivät väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Mielenosoittajien tyytymättömyyden taustalla on huoli maan talouskehityksestä ja toimeentulosta. Vaikka Chile on Latinalaisen Amerikan vaurain maa, elinkustannukset ovat nousseet ja esimerkiksi eläkkeet ovat surkeita. Talouskasvuluvut näyttävät lupaavilta, mutta maa on monilla mittareilla hyvin epätasa-arvoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.