Asfalttikartellista taas päätös – KKO pani kartelliyritysten liiketoiminnan ostaneet firmat vastuuseen

Kartelli johti siihen, että tietöitä tilanneet valtio ja lukuiset kunnat maksoivat yhtiöille ylihintaa urakoista. Lehtikuva/ Roni Rekomaa

STT

Korkein oikeus on antanut ennakkopäätöksen Suomessa vuosituhannen taitteessa toimineesta asfalttikartellista. Kyse oli tällä kertaa siitä, pitääkö Skanskan , NCC:n ja Asfaltmixin maksaa korvauksia Vantaan kaupungille.

Nyt annetussa ratkaisussa oli taustalla se, että kolme jo kuopattua yhtiötä Sata-Asfaltti , Interasfaltti ja Asfalttineliö olivat osallisena kartellissa. Skanska, NCC ja Asfaltmix ostivat kartelliin osallistuneiden yhtiöiden osakekannat, purkivat yhtiöt ja jatkoivat niiden liiketoimintaa. Yhtiöiden mukaan ne eivät voineet olla enää vastuussa purettujen yhtiöiden aiemmista tekemisistä.

Hovioikeuden mukaan kartelli toimi vuodesta 1994 paikallisesti ja ainakin vuodesta 1997 valtakunnallisesti maaliskuuhun 2002 saakka. Kartellissa yhtiöt sopivat markkinoiden jakamisesta ja hinnoista. Tämä johti siihen, että tietöitä tilanneet valtio ja lukuisat kunnat maksoivat asfalttifirmoille ylihintaa urakoista. Nyt annettu ratkaisu koski vain Vantaan kaupungin ja muutaman yhtiön välistä riitaa.

KKO pyysi jutussa ratkaisuohjetta Euroopan unionin tuomioistuimelta. Se päätti EU-tuomioistuimen linjauksen mukaan, että hankitun liiketoiminnan mukana Skanskalle, NCC:lle ja Asfaltmixille siirtyi myös korvausvastuu vanhoista vahingoista. KKO palautti asian tällä evästyksellä hovioikeuden ratkaistavaksi. Asian käsittely jatkuu siis hovioikeudessa.

Käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt KKO:n kanssa samalle kannalle, mutta hovioikeus oli todennut, etteivät Skanska, NCC tai Asfaltmix ole vastuussa purettujen yhtiöiden aikanaan aiheuttamista kartellivahingoista.

YIT ja Valtatien konkurssipesä voittivat verokiistan

Korkeimmassa oikeudessa käsiteltiin myös YIT:hen sulautuneen Lemminkäisen ja VLT Tradingin konkurssipesän (entinen Valtatie Oy ) vaatimuksia Vantaan kaupungilta.

Ne vaativat korkeimmassa oikeudessa, että niiden maksettavaksi tuomittua vahingonkorvausta alennetaan urakkahintoihin sisältyneen arvonlisäveron määrällä ja ne vapautetaan korvaamasta kaupungin oikeudenkäyntikuluja.

KKO alensi YIT:n ja konkurssipesän korvauksia. Maksettavaa jäi 1,7 miljoonaa kummallekin korkoineen. Korkoja kertyy summalle liki kymmeneltä vuodelta. Myös molempien oikeudenkäyntikulukorvauksia kaupungille alennettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 3. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 6. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 9. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 10. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 11. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 12. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 13. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 14. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen
 15. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.