Jatkoajalle menevä Junckerin komissio kertoo luoneensa rahastollaan yli miljoona työpaikkaa

Vaikka vanha komissio ei pääse vielä vapaalle, summattiin Junckerin kautta tiistaitäysistunnossa Euroopan parlamentissa. LEHTIKUVA / AFP

STT

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker jatkaa komissaariensa kanssa näillä näkymin ainakin kuukauden yliajalle marraskuun loppuun. Samalla jatkuu varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok.) työ.

Euroopan parlamentin oli tarkoitus äänestää tällä viikolla uuden komission luottamuksesta, mutta äänestys siirtyi. Uusi komissio olisi aloittanut lokakuun alussa.

Komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ajautunut vaikeuksiin, koska Unkarin, Romanian ja Ranskan komissaariehdokkaat eivät läpäisseet EU-parlamentin seulaa. Parlamentissa odotetaan yhä uusia ehdokkaita hyllytettyjen tilalle.

Soppa sakenee, jos Britannia ei jätä unionia ennen kuin uusi komissio aloittaa. Silloin myös Britannia joutuu lähettämään Brysseliin komissaarinsa.

Katainen on kertonut jatkavansa komissiossa niin kauan kuin on tarpeen huolimatta siitä, että työ Sitran yliasiamiehenä alkaa vuoden alusta. Hänen tehtäviään komissiossa on jo rajoitettu uuden työn takia.

Yli miljoona työpaikkaa

Vaikka vanha komissio ei pääse vielä vapaalle, summattiin Junckerin kautta tiistaitäysistunnossa Euroopan parlamentissa.

Parlamentin ryhmänjohtajat kiittelivät luxemburgilaista niin sosiaaliasioiden nostamisesta EU:n agendalle kuin oikeusvaltion puolustamisesta.

EU-komissio kertoo, että se on synnyttänyt 1,1 miljoonaa työpaikkaa puheenjohtaja Junckerin investointirahaston avulla. Investointirahan puute oli yksi ongelmista, joihin komissio tarttui viisivuotisen kautensa aikana.

Kauden saavutuksia Euroopan parlamentissa summannut Juncker sanoo komission saavuttaneen sen mitä se lupasi. Eurooppa palautui vakaan kasvun aikaan.

Tuoreen selvityksen mukaan Euroopan investointipankin (EIP) satsaukset Junckerin esir-rahaston tuella kasvattivat EU:n kansantuotetta 0,9 prosenttia. Hyvän kehityksen odotetaan jatkuvan lähivuosina.

Esir-rahaston työstäminen oli myös varapuheenjohtaja Kataisen keskeisiä tehtäviä.

"Viimeisen mahdollisuuden komissio"

Vuonna 2014 EU oli Junckerin mukaan hauraassa tilassa ja keskinäinen solidaarisuus rakoili.

– Siksi puhuimme viimeisen mahdollisuuden komissiosta, Juncker muistelee.

Hän halusi muodostaa poliittisen komission, jossa komissaarit olisivat kotimaidensa tunnettuja vaikuttajia ja kiertäisivät tiiviisti jäsenmaissa.

Junckerin komissio lupasi tunnetusti olla "iso isoissa asioissa ja pieni pienissä". Komission mukaan lainsäädäntöehdotuksia annettiin lopulta yli 80 prosenttia aiempaa vähemmän.

Saksalaisen von der Leyenin motto on samansuuntainen. Hän on luvannut, että jokaista uutta lainsäädäntöhanketta vastaan puretaan vanhaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 3. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 4. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 5. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 6. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 7. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 8. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 9. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 10. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 11. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 12. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 13. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 14. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 15. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.