Naruhito kruunattiin virallisesti keisariksi Japanissa – yli puoli miljoonaa pikkurikollista sai armahduksen

Naruhito tapasi presidentti Martti Ahtisaaren Tokiossa syyskuussa 1997. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Japanin keisari Naruhito, 59, on kruunattu Tokiossa. Hänestä tuli näin Japanin 126. keisari. Kruunajaisia seurasi lähes 2 000 arvovierasta liki 200 maasta. Paikalla on myös presidentti Sauli Niinistö puolisoineen.

Naruhito otti vastaan keisarin virkatehtävät toukokuun alussa, sen jälkeen kun hänen isänsä Akihito luopui kruunusta. Akihito on ensimmäinen keisari joka luopui vallastaan liki kahteen vuosisataan.

– Lupaan aina rukoilla Japanin kansan ja maailmanrauhan puolesta. Seisomalla Japanin kansan rinnalla tulen täyttämään velvollisuuteni Japanin ja sen kansan yhtenäisyyden symbolina, Naruhito sanoi.

– Japanin kansa tulee kunnioittamaan teidän korkeuttanne keisaria valtion ja Japanin kansan yhtenäisyyden symbolina, vastasi pääministeri Shinzo Abe. Tämän jälkeen Abe huusi kolme kertaa "banzai", joka tarkoittaa "kauan eläköön keisari".

Naruhiton valtaannousua kunnioitettiin myös armahduksella: yli puoli miljoonaa pikkurikoksiin syyllistynyttä japanilaista armahdetaan.

"Keisari on nyt lähempänä kansaa"

Keisarin kruunajaisia oli saapunut seuraamaan myös pieni joukko tavallisia japanilaisia, vaikka kruunajaisten suurta paraatia oli lykätty marraskuulle toissa viikonloppuna Japaniin iskeneen taifuunin vuoksi. Myrsky tappoi lähes 80 ihmistä.

– En tiennyt, että kuninkaallinen palatsi on suljettu. Olisin halunnut mennä sisään, mutta toisaalta olen ihan tyytyväinen siitä, että olen täällä, sanoi seitsemänkymppinen Sanae Yasuda.

– Tänään on tärkeä päivä uudelle keisarille ja keisarinnalle. Tuntuu siltä, että keisari on nyt lähempänä kansaa kuin ennen. Haluaisin, että hän toisi rauhan sanomaa, täydensi Sendaista paikalle tullut Shuichi Hachinuma, 78.

Naruhito on naimisissa keisarinna Masakon kanssa. Huippuyliopistoissa opiskellut Masako luopui aikanaan lupaavasta diplomaatin urasta avioliiton vuoksi.

Pariskunnalla on yksi tytär, 17-vuotias prinsessa Aiko. Koska Aiko on tyttö, hänestä ei tule maan hallitsijaa. Pariskunnan kerrotaan kärsineen valtavista paineista, koska heille ei aikanaan syntynyt poikalasta, tulevaa keisaria.

Sen jälkeen, kun Naruhito ja hänen puolisonsa Masako saivat tyttären, Japanin hallitus ryhtyi valmistelemaan lainmuutosta, joka olisi mahdollistanut keisarinnan valtaannousun.

Mielipidekyselyjen mukaan japanilaisten enemmistö on kannattanut lakimuutosta, jota maan konservatiiviset piirit vastustavat kiivaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.