Sähkölinjojen pallot turvaavat suurten lintujen syysmuuttoa

Viimeisin kuollut joutsen löydettiin Ruuhijärveltä viikonloppuna.

- Lintujen muuttoreittien varrella olevista sähkölinjoista voi kuka tahansa tehdä ilmoituksen sille yhtiölle, jolle kyseinen linja kuuluu. Monet yhtiöt laittavat pahimpiin paikkoihin linjoille oransseja palloja tai spiraaleita, jotta linnut huomaisivat ne ajoissa, Heinolan lintutarhan lintuopas Olli Vuori sanoo.

Heinolan lintutarhalle tuodaan vuosittain noin 250 loukkaantunutta lintua. Sesonkeja ovat juuri muuttoajat.

- Meille tulleista linnuista liikenteessä loukkaantuneet ovat se suurin ryhmä, mutta kakkosena tulevat nämä linjoihin lennelleet suuret linnut. Kolmanneksi eniten on lasirakennukseen törmänneitä siivekkäitä, Vuori luettelee.

Viime sunnuntai oli Vuoren mukaan todella vilkas lintujen syysmuuttopäivä. Eniten muuttopuuhista bongattiin kurkia ja hanhia, mutta myös joitakin joutsenia.

- Pohjoistuuli tyhjentää pohjoisempaa Suomea muuttolinnuista nopeasti. Lahden ympäristössä muuttolintuja kerääntyy paljon esimerkiksi Iittiin Sääksjärven pelloille sekä Orimattilan ja Artjärven pelloille. Artjärveltä laskettiin muutama vuosi sitten 17 000 valkoposkihanhea yhdeltä pellolta.

Fingridin ympäristöasiantuntijan Tiina Seppäsen mukaan Fingridille tulee joka vuosi ilmoituksia johtoihin törmänneistä linnuista. Yhtiö onkin palkannut oman ornitologin selvittämään, minne lintupalloja pitäisi asentaa.

- Kun saamme joltakin paikalliselta ihmiseltä ilmoituksen lintujen muuttoreitin varrella olevasta linjasta joka on meidän, ornitologimme selvittää, olisiko linjalle järkevää asentaa huomiopalloja. Hän myös määrittelee riskipaikan, selvittää onko alueella erityistä lintukeskittymää ja tarkastelee maastoa, Seppänen kertoo.

Ilman ulkopuolisten tarkkailijoiden tekemiä ilmoituksia, linnuille vaarallisia linjoja on hankalaa tietää.

- Raadot häviävät maastosta kuitenkin nopeasti, Seppänen sanoo.

Seppäsen mukaan ilmoitusten tekemistä hankaloittaa se, että tavallinen kulkija ei välttämättä tiedä, mille yhtiölle sähkölinja kuuluu.

- Isompia voimalinjoja on muillakin yhtiöillä kuin meillä. Netistä voi yrittää selvittää kenen linja on. Lintujen kannalta jakeluverkon sähköjohdot ovat vaarallisempia kuin suurlinjat. Johdot ovat ohuempia ja vaikeammin havaittavia. Lisäksi ne ovat usein matalammalla, puiden latvojen alapuolella, josta niitä on vaikeampi huomata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut