Työllisyys nousussa – EK:n ekonomisti varoittaa, ettei hyvä kehitys välttämättä jatku pitkään

Työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lehtikuva/ Anni Reenpää

STT

Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi kohosi syyskuussa 72,8 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Samalla työllisyysasteen trendin elokuun lukema tarkentui ylöspäin 72,6 prosenttiin. Aiemmin elokuun luvuksi oli ilmoitettu 72,5 prosenttia.

Työllisyysasteen trendi junnasi alkuvuonna pitkään paikallaan, mutta viime kuukausina lukema on lähtenyt jälleen nousuun.

Työllisyysaste tarkoittaa 15–64-vuotiaiden työllisten osuutta samanikäisestä väestöstä. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteena on saada työllisyysaste kohoamaan 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

– Vaihteeksi vähän positiivisempia uutisia työmarkkinoilta, kommentoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen Twitterissä.

Pakarisen mukaan syyskuun työllisyysluvut tarkoittavat, että tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta läheni kertaheitolla noin 10 000 ihmisellä.

– Nyt tarvitaan vajaat 62 000 henkeä. Hidastuva talouskasvu vaikeuttaa kuitenkin nousua, Pakarinen kirjoitti.

10 000 ihmisellä Pakarinen viittaa siihen, että työllisten kausitasoitettu määrä oli syyskuussa noin 10 000 suurempi kuin elokuun lukemaksi ilmoitettiin kuukauden takaisessa julkistuksessa.

Työllisyys pystyy yhä kohoamaan

Työllisyys kehittyi selvästi parempaan suuntaan, vaikka Suomen talouskasvu on hidastumassa ja maailmalta tulee jatkuvasti huonoja talousuutisia.

Pakarinen kommentoi STT:lle, että työllisyys reagoi aina hieman viiveellä talouden kehitykseen. Vaikka maailmantalous yskii, Suomen talouden ennakoidaan yhä kasvavan tänä vuonna noin prosentin verran. Siksi työllisyys pystyy vielä kiipeämään ylöspäin.

Avoimien työpaikkojen määrän pitkään kestänyt kasvu jatkuu yhä. Alueellisissa TE-toimistoissa oli syyskuun lopulla avoinna 58 700 työpaikkaa, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksesta. Se on 9 500 työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten.

Pakarinen varoittaa, ettei työllisyyden paraneminen välttämättä jatku kovin pitkään.

– Talouden hidastuminen asettaa väistämättä kapuloita rattaisiin työllisyyden kehitykselle puolen vuoden aikajänteellä, Pakarinen sanoo.

Työllisyyden parantuminen vuoden takaiseen verrattuna tuli lähes kokonaan naisten työllisyyden kasvusta. Syyskuussa naisia oli työllisinä 39 000 enemmän ja miehiä 1 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyys ei ole enää vähentynyt

Pakarinen nostaa esiin myös sen, että työttömyyden lasku on pysähtynyt tämän vuoden aikana. Työttömyysasteen trendi on yhä sama 6,7 prosenttia kuin tammikuussa.

– Meillä ei työttömyys enää tule alaspäin, ja tämä on tietysti huolenaihe.

Työllisyys kasvoi syyskuussa, vaikka työttömyys ei samaan aikaan vähentynyt. Tämä johtui siitä, että työvoiman ulkopuolelta tuli ihmisiä osaksi työvoimaa.

Työvoimaan kuuluvat 15–74-vuotiaat, jotka ovat joko työssä tai työttöminä työnhakijoina. Sen sijaan esimerkiksi päätoimisten opiskelijoiden ja eläkeläisten katsotaan olevan työvoiman ulkopuolella.

Syyskuussa työvoima kasvoi noin 30 000 ihmisellä vuoden takaisesta. Samaan aikaan työvoiman ulkopuolella olevien määrä väheni suunnilleen yhtä paljon.

Lintilä: Työllisyysluvut ovat maailmantalouden synkkään tilaan nähden hyviä

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää Suomen tuoreita työllisyyslukuja hyvinä siihen nähden, että yleisviritys maailmantaloudessa on tällä hetkellä niin pessimistinen. Hän kommentoi syyskuun työllisyyslukuja eduskunnassa.

Työllisyysasteen nytkähtäminen ylöspäin ei anna aihetta yhtään löysäillä. Lintilän mukaan pikemminkin pitää "laittaa vielä buustia", että hallituksen työllisyystavoitteisiin päästään.

Hän sanoi olevansa erityisen huolissaan kauppasopimuksiin kohdistuvista uhkista. Lisäksi hän muistuttaa, että esimerkiksi Saksa, joka on ollut Euroopan talouden moottori, on suurissa taloudellisissa ongelmissa, mikä tulee vaikuttamaan myös Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. 22-vuotias nainen kateissa – nähty viimeksi Lahdessa, poliisi pyytää havaintoja
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 5. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 6. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 7. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 8. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 9. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 10. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 11. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 12. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 13. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 14. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 15. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.