Asianajaja kiistää Oslon päälleajosta epäillyn äärioikeistoyhteydet, pitää tekoa päähänpistona

Poliisi epäilee, että 32-vuotias mies ajoi eilen varastetulla ambulanssilla useiden ihmisten sekä lastenvaunujen päälle Oslossa. Lehtikuva/AFP

STT

Oslon päälleajosta epäillyn miehen asianajaja kiistää norjalaismediassa levinneet tiedot, joiden mukaan miehellä olisi yhteyksiä äärioikeistoon. Sanomalehti Aftenpostenille puhunut asianajaja pitää todennäköisenä, että ambulanssin varastaminen ja sitä seuranneet tapahtumat olivat päähänpisto.

Poliisi epäilee, että 32-vuotias mies ajoi eilen varastetulla ambulanssilla useiden ihmisten sekä lastenvaunujen päälle Torshovissa Oslossa. Ainakin viisi ihmistä loukkaantui.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun mies kolaroi ajamallaan henkilöautolla liikenneympyrässä niin, että auto päätyi katolleen. Onnettomuuden vuoksi paikalle tuli ambulanssi. Mies kaappasi ambulanssin ja lähti pakenemaan sillä poliisia.

Seurasi takaa-ajo, jonka aikana poliisi ampui useita kertoja kohti ambulanssia pysäyttääkseen sen. Poliisin mukaan mies myös yritti kiilata poliisiautoja ulos tieltä.

– Sitten hän ajoi tahallaan auton jalkakäytävälle ja osui umpimähkään ihmisiin. Lisäksi hän yritti osua poliisiautoon, kertoi Oslon poliisipäällikkö Johan Fredriksen eilen.

Poliisin mukaan miehen hallusta löytyi aseita ja huumeita. Häntä epäillään tapon yrityksestä.

Henkilöautossa oli miehen lisäksi 25-vuotias nainen, joka myös pakeni kolaripaikalta. Poliisi sai naisen myöhemmin kiinni. Häntä epäillään ampuma-aseen hallussapidosta.

Useita aiempia rikostuomioita, paennut poliisia ennenkin

Poliisi ei ole vielä kommentoinut miehen motiivia mutta kertoi eilen, että tämä on "tunnettu äärioikeistolaisissa piireissä". Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi, että miehellä olisi siteitä Suomessakin toimivaan uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Mies ei ole järjestön jäsen, mutta on levittänyt sen propagandaa, NRK kertoi eilen.

Miehen asianajajan Öyvind Bergöy Pedersenin mukaan tiedot eivät pidä paikkaansa.

– Hänellä ei ole mitään äärioikeistolaisia kytköksiä tai kiinnostuksenaiheita. Tällaiset syytökset kiistämme vahvasti, asianajaja sanoi Aftenpostenille.

Lehden mukaan myöskään miehen Twitter-tili ei kerro äärioikeistolaisesta ajatusmaailmasta. Mies oli muun muassa jakanut tviittejä, joissa kritisoidaan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ja islamofobiasta arvosteltua norjalaista uutissivustoa.

Mies on aiemmin tuomittu muun muassa huume- ja väkivaltarikoksista. Aftenpostenin mukaan hän pakeni poliisia myös vuonna 2017, kun liikennepoliisi oli pysäyttänyt hänet rattijuopumusepäilyn takia.

Poliisi seurasi miestä tämän kotitalolle, jonka pihassa mies uhkasi poliisia aseella. Myöhemmin paljastui, että ase ei ollut oikea. Mies sai puolentoista vuoden tuomion.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.