FT: Kiina vetää tukensa Hongkongin hallintojohtajalta ja suunnittelee syrjäyttämistä

Lähteiden mukaan Kiina suunnittelee Lamin korvaamista väliaikaisella hallintojohtajalla. Lehtikuva/AFP

STT

Kiina suunnittelee Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin syrjäyttämistä, uutisoi Financial Times. Lehti perustaa tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin. Tähän asti Kiinan keskushallinto on antanut tukensa Lamille ja Hongkongin poliisille.

Lähteiden mukaan Kiina suunnittelee Lamin korvaamista väliaikaisella hallintojohtajalla.

Demokratiaa puolustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa lähes viisi kuukautta. Mielenosoittajat ovat syyttäneet Lamia Peking-mielisyydestä ja vaatineet tämän eroa.

Protestit ovat ajoittain yltyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Kiina on tuominnut väkivallan jyrkästi ja kutsunut mielenosoittajia mellakoitsijoiksi.

Financial Timesin lähteiden mukaan Lamin syrjäyttäminen vaatisikin ensin mielenosoitusten rauhoittamista, koska Peking ei halua näyttää siltä, että se antaa periksi mielenosoittajille ja väkivallalle.

Jos Kiinan presidentti Xi Jinping aikoo edetä syrjäyttämissuunnitelman kanssa, Lamin seuraaja asetettaisiin maaliskuuhun mennessä ja tämä hoitaisi virkaa Lamin nykyisen kauden loppuun asti eli vuoteen 2022.

Lähteiden mukaan kärkiehdokkaiden joukossa ovat Hongkongin rahoitusviranomaisen entinen johtaja Norman Chan ja Henry Tang, joka on toiminut hallinnon eri tehtävissä.

Lamin edustajat eivät ole toistaiseksi kommentoineet uutista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 4. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa – pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 7. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 8. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 9. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 10. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 12. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 13. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 14. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista
 15. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.