Tusk suosittaa EU-maille, että Britannia saa brexit-jatkoajan – Britannian parlamentti torjui hallituksen yrityksen pikakäsittelystä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti suosituksestaan myöhään tiistai-iltana Twitterissä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk suosittaa EU-maille, että ne hyväksyvät Britannian pyynnön brexitin lykkäämisestä. Tusk kertoi asiasta myöhään tiistai-iltana Twitterissä.

Tusk kirjoitti suosittavansa lisäaikaa Britannialle sen jälkeen, kun Britannian pääministeri Boris Johnson keskeytti erosopimuksen ratifioinnin. Tavoitteena on myös välttää Britannian ero EU:sta ilman sopimusta.

Tusk kertoi suosittelevansa asiassa kirjallista menettelytapaa, mikä tarkoittaa, että 27 EU-jäsenmaan johtajien ei tarvitsisi kokoontua hätäkokoukseen.

Pääministeri Johnson joutui lauantaina nöyrtymään ja hakemaan lisäaikaa EU-erolle 31. tammikuuta saakka. Uutistoimiston AFP:n EU-virkamieslähde vahvisti, että Tusk suositteli tammikuun lopulle saakka ulottuvan lykkäyksen hyväksymistä.

Ranskan Eurooppa-asioista vastaava ministeri Amelie de Montchalin sanoi, että maa on avoin "usean päivän tekniselle" brexit-lykkäykselle mutta sulkee pois mahdollisuuden palata neuvottelupöytään.

Brittiparlamentti torjui yrityksen pikakäsittelystä

Britannian parlamentti torjui eilen illalla Johnsonin yrityksen runnoa sopimusta koskeva lainsäädäntö läpi parlamentista pika-aikataululla. Näin ollen Britannia tuskin ehtii vahvistaa EU-erosopimusta ennen ensi viikon eropäivää.

Pääministeri Johnson sanoi illalla, että hän keskeyttää lain käsittelyn ja odottaa EU:n vastausta Britannian aiemmin jättämään EU-eron lisäaikapyyntöön. Hän toisti toiveensa, että EU-ero toteutuisi tämän kuun loppuun mennessä ja kertoi, että Britannia kiihdyttää valmisteluja sopimuksettoman brexitin varalta. Pääministerillä ei kuitenkaan välttämättä ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä vähintään lyhyt tekninen lykkäys.

Parlamentin alahuone päätti illalla myös, että EU-eroa koskeva laki voitaisiin lähettää jatkokäsittelyyn näyttäen näin EU-erosopimukselle vihreää valoa. Parlamentti hyväksyi asian äänin 329–299.

Tämä oli harvinainen voitto pääministerille.

Lainsäädäntö olisi siten periaatteessa etenemässä komiteavaiheeseen, mutta hallituksen aikataulun romuttumisen myötä on epävarmaa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Britannia jätti eroilmoituksen EU:lle jo maaliskuussa 2017. Sopimusta yritetään saada Britannian parlamentin läpi nyt jo neljättä kertaa.

Mitä seuraavaksi?

Pääministeri Johnson varoitti ennen tiistai-illan äänestyksiä, että jos EU vahvistaa brexitin lykkäämisen ensi vuoden puolelle, hän alkaa vauhdittaa ennenaikaisten vaalien järjestämistä. Pääministeri ei kuitenkaan toistanut ukaasiaan äänestysten jälkeen.

Johnson tarvitsisi vaalihankkeelle tukea työväenpuolueelta, joka on suhtautunut ajatukseen penseästi. Työväenpuolue on ilmoittanut, että se voisi tukea ennenaikaisia vaaleja, jos sopimuksettoman EU-eron mahdollisuus on torjuttu.

BBC kirjoittaa, että jos uusien vaalien järjestämisestä päätetään ennen torstaita 24. lokakuuta, aikaisin ajankohta niille voisi olla 28. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 6. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 9. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 10. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 11. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 14. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 15. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.