Tutkija: Britannian EU-ero kuun loppuun mennessä ei ole enää mahdollinen – pallo on nyt EU:lla, jonka pitää päättää Britannialle annettavasta brexit-lisäajasta

Brittiparlamentti torjui eilen pääministeri Boris Johnsonin esityksen viedä brexit-lakipaketti läpi parlamentista pika-aikataululla. Lehtikuva/AFP

STT

Britannian eroaminen EU:sta kuun lopun takarajaan mennessä ei enää ole mahdollista, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen.

Brittiparlamentti torjui eilen pääministeri Boris Johnsonin esityksen viedä brexit-lakipaketti läpi parlamentista pika-aikataululla. Sen jälkeen Johnson ilmoitti, että brexit-sopimuksen ratifiointi on toistaiseksi keskeytetty.

Miettisen mukaan Johnsonin ilmoitus viittasi siihen, että pääministeri ei enää tavoittele kuun lopun takarajaa, vaan lähtee seuraavaksi neuvottelemaan EU:n kanssa lisäajasta.

– Kun aikataulu – joka oli todella kunnianhimoinen – kaatui eilisessä äänestyksessä, se tarkoitti myös takarajan kaatumista. En usko sellaiseen ratkaisuun, jossa iso lakiesitys saataisiin enää lokakuun lopun puitteissa maaliin, Miettinen sanoo.

Tusk suositti lisäajan antamista

Jo viime viikonloppuna Johnson joutui nöyrtymään ja hakemaan lisäaikaa EU-erolle 31. tammikuuta saakka. Miettisen mukaan seuraava keskeinen kysymys on, mitä EU-maat tekevät pyynnön suhteen.

– Tänään ja huomenna pallo on EU:n puolella. Kysymys lisäajan pituudesta ja luonteesta on lähipäivinä seuraava keskeinen päätös, Miettinen sanoo.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk suositti eilen, että EU-maat hyväksyvät Britannian pyynnön brexitin lykkäämisestä. Hän esittää asiassa kirjallista menettelytapaa, mikä tarkoittaisi, että EU-maiden johtajien ei tarvitsisi kokoontua hätäkokoukseen.

Ranskan Eurooppa-asioista vastaava ministeri Amelie de Montchalin sanoi, että maa on avoin "usean päivän tekniselle" brexit-lykkäykselle, mutta sulkee pois mahdollisuuden palata neuvottelupöytään.

Hakeeko Johnson vauhtia uusista vaaleista?

Toinen keskeinen kysymys on, julistetaanko Britanniaan ennenaikaiset parlamenttivaalit. Miettisen mukaan Johnson kertoo suunnitelmistaan todennäköisesti lähipäivinä.

– Veikkaisin, että uudet vaalit ovat Johnsonin kannalta parempi vaihtoehto hakea uutta vauhtia erosopimuksen ratifiointiin. Silloin hän ehkä saisi suoristettua konservatiivipuolueen rivit ja asetettua ehdokkaita, jotka olisivat varauksetta sopimuksen takana, Miettinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ennenaikaisten vaalien järjestäminen ole pääministerin käsissä.

– Siihen tarvitaan parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö. Toisaalta jos brexit-lisäaika varmistuu, silloin työväenpuoluekin on varmasti halukas lähtemään uusiin vaaleihin, mikä voisi riittää tarvittavaan parlamenttienemmistöön, Miettinen uskoo.

Johnsonille ensimmäinen brexit-voitto parlamentissa

Myös nykyinen parlamentti vaikuttaa aiempaa myötämielisemmältä Johnsonin erosopimukselle. Eilen pääministeri saavutti tärkeän voiton, kun parlamentti antoi 30 äänen enemmistöllä hyväksyntänsä sille, että erosopimus voidaan lähettää jatkokäsittelyyn.

– Voitto oli Johnsonille merkittävä. (Entisen pääministerin Theresa) Mayn sopimushan kaatui kolme kertaa näissä äänestyksissä. Vaikka äänestystuloksesta ei voikaan päätellä, mikä on parlamentin todellinen tuki Johnsonin sopimukselle, antaa se kuitenkin jonkinlaista momentumia ja luottamusta siihen, että tämä sopimuspohja voisi olla se, jonka perusteella ratkaisua lähdetään hakemaan.

Miettisen mukaan nykyparlamentin kanssa jatkaminen on pääministerille kuitenkin riski, koska parlamentti voi edelleen vaatia sopimukseen pitkälle meneviä muutosehdotuksia, jotka saattaisivat vesittää sen keskeisen sisällön.

Britannia jätti eroilmoituksen EU:lle jo maaliskuussa 2017. Erosopimusta yritetään saada läpi Britannian parlamentista nyt jo neljättä kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 5. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 6. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 7. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 8. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 9. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 10. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 11. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 12. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 13. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 14. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 15. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.