Tutkija: Britannian EU-ero kuun loppuun mennessä ei ole enää mahdollinen – pallo on nyt EU:lla, jonka pitää päättää Britannialle annettavasta brexit-lisäajasta

Brittiparlamentti torjui eilen pääministeri Boris Johnsonin esityksen viedä brexit-lakipaketti läpi parlamentista pika-aikataululla. Lehtikuva/AFP

STT

Britannian eroaminen EU:sta kuun lopun takarajaan mennessä ei enää ole mahdollista, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen.

Brittiparlamentti torjui eilen pääministeri Boris Johnsonin esityksen viedä brexit-lakipaketti läpi parlamentista pika-aikataululla. Sen jälkeen Johnson ilmoitti, että brexit-sopimuksen ratifiointi on toistaiseksi keskeytetty.

Miettisen mukaan Johnsonin ilmoitus viittasi siihen, että pääministeri ei enää tavoittele kuun lopun takarajaa, vaan lähtee seuraavaksi neuvottelemaan EU:n kanssa lisäajasta.

– Kun aikataulu – joka oli todella kunnianhimoinen – kaatui eilisessä äänestyksessä, se tarkoitti myös takarajan kaatumista. En usko sellaiseen ratkaisuun, jossa iso lakiesitys saataisiin enää lokakuun lopun puitteissa maaliin, Miettinen sanoo.

Tusk suositti lisäajan antamista

Jo viime viikonloppuna Johnson joutui nöyrtymään ja hakemaan lisäaikaa EU-erolle 31. tammikuuta saakka. Miettisen mukaan seuraava keskeinen kysymys on, mitä EU-maat tekevät pyynnön suhteen.

– Tänään ja huomenna pallo on EU:n puolella. Kysymys lisäajan pituudesta ja luonteesta on lähipäivinä seuraava keskeinen päätös, Miettinen sanoo.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk suositti eilen, että EU-maat hyväksyvät Britannian pyynnön brexitin lykkäämisestä. Hän esittää asiassa kirjallista menettelytapaa, mikä tarkoittaisi, että EU-maiden johtajien ei tarvitsisi kokoontua hätäkokoukseen.

Ranskan Eurooppa-asioista vastaava ministeri Amelie de Montchalin sanoi, että maa on avoin "usean päivän tekniselle" brexit-lykkäykselle, mutta sulkee pois mahdollisuuden palata neuvottelupöytään.

Hakeeko Johnson vauhtia uusista vaaleista?

Toinen keskeinen kysymys on, julistetaanko Britanniaan ennenaikaiset parlamenttivaalit. Miettisen mukaan Johnson kertoo suunnitelmistaan todennäköisesti lähipäivinä.

– Veikkaisin, että uudet vaalit ovat Johnsonin kannalta parempi vaihtoehto hakea uutta vauhtia erosopimuksen ratifiointiin. Silloin hän ehkä saisi suoristettua konservatiivipuolueen rivit ja asetettua ehdokkaita, jotka olisivat varauksetta sopimuksen takana, Miettinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ennenaikaisten vaalien järjestäminen ole pääministerin käsissä.

– Siihen tarvitaan parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö. Toisaalta jos brexit-lisäaika varmistuu, silloin työväenpuoluekin on varmasti halukas lähtemään uusiin vaaleihin, mikä voisi riittää tarvittavaan parlamenttienemmistöön, Miettinen uskoo.

Johnsonille ensimmäinen brexit-voitto parlamentissa

Myös nykyinen parlamentti vaikuttaa aiempaa myötämielisemmältä Johnsonin erosopimukselle. Eilen pääministeri saavutti tärkeän voiton, kun parlamentti antoi 30 äänen enemmistöllä hyväksyntänsä sille, että erosopimus voidaan lähettää jatkokäsittelyyn.

– Voitto oli Johnsonille merkittävä. (Entisen pääministerin Theresa) Mayn sopimushan kaatui kolme kertaa näissä äänestyksissä. Vaikka äänestystuloksesta ei voikaan päätellä, mikä on parlamentin todellinen tuki Johnsonin sopimukselle, antaa se kuitenkin jonkinlaista momentumia ja luottamusta siihen, että tämä sopimuspohja voisi olla se, jonka perusteella ratkaisua lähdetään hakemaan.

Miettisen mukaan nykyparlamentin kanssa jatkaminen on pääministerille kuitenkin riski, koska parlamentti voi edelleen vaatia sopimukseen pitkälle meneviä muutosehdotuksia, jotka saattaisivat vesittää sen keskeisen sisällön.

Britannia jätti eroilmoituksen EU:lle jo maaliskuussa 2017. Erosopimusta yritetään saada läpi Britannian parlamentista nyt jo neljättä kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.