Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahden yrityksen myöntämistä 2 000 euron pikavipeistä ja pyytää luottoja ottaneilta ilmoittautumisia – "Kohtuuttomat kustannukset"

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja ja kuluttaja-asiamies Katri Väänänen. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa ryhmäkanteet J.W.-Yhtiöt Oy:n ja Euro24 Finance Oy:n myöntämistä kahdesta kuluttajaluotosta, joilla on sen mukaan kohtuuttomat luottokustannukset. Kuluttaja-asiamies kertoi jo maanantaina harkitsevansa ryhmäkanteita, muttei tuolloin kertonut, mitä yrityksiä vastaan.

Kanteet koskisivat J.W.-Yhtiöiden myöntämää 2 000 euron Suomilimiitti-tililuottoa, joka on myönnetty aikavälillä 4.7.2016–31.8.2019 sekä Euro24 Financen myöntämää 2 000 euron tililuottoa ajalta 20.5.2016–20.5.2019.

Syyskuun alussa voimaan tullut korkokattosääntely koskee vain luottoja, jotka on myönnetty lainmuutoksen jälkeen. Kuluttaja-asiamiehen mukaan ryhmäkanteita harkitaan, jotta myös kalliin pikaluoton ennen lakimuutosta ottaneiden luottokustannuksia saataisiin alennettua.

– Pikaluottoyhtiöt ovat vuosien varrella myöntäneet kuluttajille runsaasti vähintään 2 000 euron pikaluottoja, joiden kustannukset ovat usein kohtuuttoman suuret. Kuluttajille on myös annettu luottokustannuksista puutteellisia, ristiriitaisia ja/tai virheellisiä tietoja. Näillä perusteilla kuluttajien on mahdollista vaatia luottokustannustensa alentamista tapauksissa, joita korkokattosääntely ei koske, kuluttaja-asiamiehen tiedotteessa sanotaan.

Ryhmäkanteen nostaminen edellyttää, että siinä on mukana riittävän suuri joukko kuluttajia. Näin ollen kuluttaja-asiamies pyytää kyseisiä luottoja ottaneilta ennakkoilmoittautumista kanteeseen.

"Kymmenet muutkin myöntäneet kohtuuttoman kalliita luottoja"

Kuluttaja-asiamiehen mukaan ryhmäkanteissa vaadittaisiin ensisijaisesti, että tililuottosopimusten luottokustannuksia koskevat sopimusehdot mitätöidään kokonaan, jolloin kuluttajien tarvitsisi maksaa takaisin vain nostamansa pääoma. Jos sopimusehtoja ei katsottaisi mitättömiksi, vaadittaisiin ryhmäkanteessa, että kuluttajien ei tarvitse maksaa luotosta luottokustannuksina enempää kuin 50 prosentin todellista vuosikorkoa vastaava määrä.

– Tämä merkitsisi kuluttajille luoton nostoista ja maksuista riippuen useiden satojen eurojen vähennystä luottokustannuksiin.

Jos kuluttaja-asiamies saa koottua ryhmäkannetta varten riittävän suuren määrän kuluttajia eivätkä yritykset vapaaehtoisesti mitätöi luottokustannuksia kokonaan, laitetaan kanteet vireille Helsingin käräjäoikeuteen.

Kuluttaja-asiamies kertoo, että ryhmäkanteena voidaan ajaa vain sellaisten velallisten esittämiä vaatimuksia, joiden jokaisen luotto on otettu samalta luotonantajalta keskenään samanlaisilla ehdoilla.

– Kohtuuttoman kalliita luottoja ovat myöntäneet kymmenet muutkin yritykset kuin J.W.-Yhtiöt ja Euro24 Finance. Monilla niistä luottoehdot eivät ole aina samat kaikille kuluttajille, kuluttaja-asiamiehen tiedotteessa kerrotaan.

Ryhmäkanteeseen voi ennakkoilmoittautua esimerkiksi täyttämällä lomakkeen Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla. Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 22. marraskuuta.

Kanteen vastaajina pikavippiyritykset tai perintäyhtiöt

Ryhmäkanteen vastaajina olisivat luoton myöntäneet alkuperäiset velkojat J.W.-Yhtiöt ja Euro24 Finance. Vastaajana olisi perintäyhtiö, jos luotto on myyty erääntymisen jälkeen edelleen perintäyhtiölle. Kuluttaja-asiamiehen mukaan J.W.-Yhtiöiden tapauksessa kyseessä olisi todennäköisimmin perintäyhtiö WestStar Oy ja Euro24 Financen kohdalla Gothia Oy .

Euro24 Financesta kerrottiin, että haastattelupyyntö tulee osoittaa Arvato Financial Solutionsille. STT:n haastattelupyyntöön vastasi lopulta sähköpostitse perintätoimisto Gothia, joka on osa Arvatoa.

Gothian tiedotteen mukaan se on osana kuluttaja-asiamiehen käynnistämää prosessia niiltä osin kuin se on ostanut Euro 24:n kuluttajaluottosaatavia.

– Gothia Oy noudattaa toiminnassaan lainsäädännön mukaisia ohjeistuksia ja seuraa nyt tilanteen kehittymistä erittäin tiiviisti käyden aktiivista vuoropuhelua viranomaisten, asiakkaiden ja muiden sidosryhmiensä kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Perintäyhtiö WestStar vastasi STT:lle sähköpostitse J.W.-Yhtiöiden puolesta. WestStarin lausunnossa kerrotaan, että yhtiö on yllättynyt nyt ilmoitetusta mahdollisesta ryhmäkanteen nostamisesta.

– WestStar Oy:n perusteltu näkemys on, että Suomilimiitin sopimusehdot ovat olleet selkeät ja ymmärrettävät sekä kulloinkin voimassa olleen lainsäädännön mukaiset, eikä niiden ole todettu olevan myöskään kohtuuttomia. WestStar Oy on kaikesta huolimatta valmis selvittämään asiaa kuluttaja-asiamiehen kanssa sekä tarvittaessa puolustamaan oikeuksiaan tuomioistuimessa, mikäli asia etenee sinne neuvotteluista ja yhteistyöstä huolimatta, vastauksessa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.