Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Vihreä Lanka kertoo, että lehden viimeinen numero ilmestyy joulukuussa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Vihreän Langan päätoimittajina vuosien varrella työskennelleet pitävät valitettavana, että vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen. Päätös rahoituksen lopettamisesta johtaa lehden lakkauttamiseen, ja lehden viimeinen numero ilmestyy joulukuussa.

Lehden nykyinen päätoimittaja ja toimitusjohtaja Riikka Suominen kuvailee tunnelmia surullisiksi ja järkyttyneiksi.

– En usko tämän liittyvän siihen, mitä me olemme tehneet. Se liittyy isompaan yhteiskunnalliseen kehitykseen, jossa halutaan vähemmän journalismia ja enemmän viestintää, Suominen sanoo.

– Mielestäni se on tappio moniääniselle keskustelulle ja tappio demokratialle.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan puoluelehti pystyy tavoittamaan vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä eikä levikin kasvattaminen ole onnistunut 450 000 euron vuosittaisella rahoituksella. Puoluelehdeltä vapautuvien varojen suuntaaminen on suunnittelun alla.

Liikasen mukaan puolueen ensisijainen tehtävä ei ole journalismin kustantaminen vaan vaikuttaminen politiikan kautta.

– Meidän suurin painoarvo suomalaisen riippumattoman journalismin ja sananvapauden kannalta on puolustaa niiden toimintaedellytyksiä politiikan puolella. Se on paljon isompi asia kuin se, julkaistaanko me yhtä lehteä, jonka levikki on vielä aika pieni, Liikanen sanoo STT:lle.

Monella puoluelehdellä vaikeaa

Puoluelehtiä rahoitetaan puoluetuesta, jonka suuruus riippuu puolueen kansanedustajien määrästä. Vihreät sai kevään vaaleissa viisi lisäpaikkaa eduskuntaan, mikä tarkoittaa, että vihreiden puoluetuki kasvoi noin 740 000 eurolla vuositasolla. Ensi vuonna vihreät on saamassa puoluetukea runsaat 3,5 miljoonaa euroa.

Päätoimittaja Suominen sanookin, ettei osannut odottaa lehden rahoituksen päättymistä vihreiden vaalimenestyksen jälkeen.

Monissa muissakin puoluelehdissä on ollut tuulista. Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kävi vaalitappion jälkeen yt-neuvottelut, joissa päädyttiin noin yhdeksän henkilötyövuoden karsimiseen. Myöskään vasemmistoliiton Kansan Uutiset ja SDP:n Demokraatti eivät ole välttyneet irtisanomisilta.

Vihreä Lanka on ilmestynyt vuodesta 1983. Vihreän Langan toimituksessa työskentelee kuusi ihmistä.

Entiset päätoimittajat pahoillaan

Vihreän Langan ensimmäinen päätoimittaja, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää lehden rahoituksen lopettamista valitettavana.

– Kyllä se on surkea kehitys, jos poliittiset printtilehdet häviävät, hän sanoi eduskunnassa STT:lle.

Haaviston mukaan lehdellä on ollut tärkeä rooli jäsenistön tiedon ylläpitäjänä ja keinona saada uusia ihmisiä mukaan liikkeeseen.

Myös entinen päätoimittaja Osmo Soininvaara ilmaisi Twitterissä olevansa tyrmistynyt Vihreän Langan kohtalosta.

– Some-maailma ei korvaa journalismia, hän muotoili.

Puoluesihteeri: Työt ja luottamustoimet eivät saa mennä sekaisin

Vihreiden päätös lopettaa puoluelehti Vihreän Langan rahoittaminen herätti keskustelua päätöksen tehneen puoluehallituksen kytkennöistä. Helsingin Sanomat pohti, vaikuttiko lehden lakkauttamiseen se, että kaikki puoluehallitukseen kuuluvat kolme varapuheenjohtajaa työskentelevät viestintätoimistoissa.

Vihreiden varapuheenjohtajiksi valittiin kesäkuussa Jaakko Mustakallio, Riikka Karppinen ja Fatim Diarra. Mustakallio on töissä Ellun Kanoissa , Karppinen Milttonissa ja Diarra Pohjoisranta BCW :ssä. Diarra vakuuttaa HS:lle, että päätös lakkauttamisesta olisi tehty, vaikka kukaan heistä ei istuisi puoluehallituksessa.

Lehdessä pohditaan myös puolueiden kytköksiä viestintätoimistoihin laajemmin. Varapuheenjohtajilla on HS:n mukaan pääsy esimerkiksi ministeriryhmän kokouksiin. Ongelmatilanne voisi syntyä, jos yritysasiakkaat pystyisivät puoluejohdossa istuvien viestintätoimistojen työntekijöiden avulla vaikuttamaan puolueen ja maan hallituksen päätöksentekoon. Diarran mukaan näin ei pääse tapahtumaan.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan puolueessa pidetään pelisäännöistä tarkkaan kiinni.

– Työt ja luottamustoimet eivät saa mennä sekaisin.

Hän myös korjaa väitteen, että varapuheenjohtajat saisivat osallistua ministeriryhmän kokouksiin. Hallitusryhmän kokouksiin heillä kuitenkin on pääsy.

– Hallitusryhmässä puolueen ja eduskuntaryhmän johto osallistuu vihreiden päivänpolitiikan johtamiseen.

Liikasen mukaan päätös puoluelehden lakkauttamisesta tehtiin puoluehallituksessa yksimielisesti, vaikkakin "pitkän keskustelun jälkeen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.