Essexin ruumislöytö ei ole vielä Europolin tutkinnassa – avunpyyntö Europolille tulee yleensä vuorokauden sisällä.

Poliisit kuljettavat pois rekkaa, josta löydettiin 39 ruumista. LEHTIKUVA/AFP

STT

Essexin viimeöinen ruumislöytö ei vielä ole Euroopan poliisivirasto Europolin tutkinnassa. Tästä syystä Europol ei tässä vaiheessa kommentoi tapausta julkisuudessa, tiedottaja Jan Op Gen Oorth kertoo STT:lle.

Hänen mukaansa Europol on tarjonnut apuaan Britannian poliisille. Niin toimitaan aina, kun Europolilla on syytä epäillä, että kyseessä on iso, kansainvälinen tapaus, johon näyttää liittyvän järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Kun tapauksessa on osallisena useampia maita, tutkinnasta tulee kansainvälinen. Näin yleensä on tapauksissa, joissa epäillään ihmiskauppaa tai ihmisten salakuljettamista, tiedottaja kertoo.

Europol käyttää tämäntyyppisissä tapauksissa termejä siirtolaisten salakuljettaminen tai ihmiskauppa.

– Termi riippuu siitä, ovatko ihmiset menneet auton kyytiin vapaaehtoisesti Britanniaan matkustaakseen. Silloin kyseessä on siirtolaisten salakuljettaminen. Tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa, mutta jos heidät on otettu kyytiin vastoin heidän tahtoaan, kyseessä olisi ihmiskauppatapaus. Mutta nyt tämä kaikki on vielä spekulaatiota.

Jan Op Gen Oorthin mukaan avunpyyntö Europolille tulee yleensä vuorokauden sisällä.

– Heidän (paikallisen poliisin) on yleensä suojattava rikospaikka, ja tässä tapauksessa pitää ottaa huomioon, että hyvin moni ihminen on kuollut. Jos meiltä pyydetään apua, joku tutkijoistamme lähtee paikan päälle analysoimaan tilannetta ja mahdollisesti tuplatsekkaamaan uhrien ja mahdollisten pidätettyjen ihmisten nimiä ja heidän matkapuhelimistaan saatuja tietoja.

Lukuisia ihmisten salakuljetustutkintoja

Europol on viime vuosina tutkinut lukuisia siirtolaisten salakuljetuksiin liittyviä tapauksia. Viimeksi kuluvan vuoden heinäkuussa pidätettiin rikollisjoukko, joka oli salakuljettanut siirtolaisia Turkista Kreikkaan suuria korvauksia vastaan. Kesällä 2016 kaikkiaan 39 salakuljettajaa jäi kiinni yhteensä 580 siirtolaisen salakuljettamisesta. Saman vuoden syksyllä saatiin kiinni vielä joukko syyrialaisia, algerialaisia, egyptiläisiä, libanonilaisia ja tunisialaisia salakuljettajia, jotka olivat vuosien 2014 ja 2016 aikana salakuljettaneet yli 200 siirtolaista, pääasiassa Syyriasta. Nämä ihmiset oli kuljetettu Unkarin ja Italian kautta Itävaltaan, Saksaan ja Ranskaan.

– Laittomien maahantulijoiden määrän vähennyttyä salakuljettajat ovat käyttäneet aikaisempaa useammin toimintamalleja, jotka aiheuttavat vaaraa heidän palveluitaan ostaville ulkomaalaisille. Siihen liittyy muun muassa suuria määriä ihmisiä autoissa ja veneissä sekä liikenneturvallisuuden kannalta henkilökuljetuksiin sopimattomia ajoneuvoja, kirjoittaa sähköpostitse STT:lle Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaosaston johtaja Jari Liukku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.