Kurdijohtoisten joukkojen komentaja kiitti Venäjää Syyrian kurdien pelastamisesta – komentaja suhtautuu varauksin Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen

Turkin ja Venäjän presidentit Erdogan ja Putin pääsivät sopimukseen Sotshissa tiistaina. Lehtikuva/AFP

STT

Kurdijohtoisten SDF-joukkojen komentaja Mazlum Abdi kiitti keskiviikkona Venäjää ihmisten pelastamisesta. Venäjä solmi tiistaina Turkin kanssa sopimuksen, joka on päättänyt Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueille.

Abdi kiitti Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia kiinnostuksesta lieventää sotaa alueella ja siviilien pelastamisesta "vitsaukselta". Keskustelu käytiin puhelimitse muun muassa Venäjän puolustusministerin kanssa.

– Komentajalla oli myös varauksia joistakin sopimuksen kohdista, joista tarvitsee vielä keskustella, tiedotteessa kerrottiin.

Venäjä ja Turkki sopivat muun muassa, että kurdien YPG-taistelijoiden on aseineen poistuttava 150 tunnin kuluessa Syyriassa alueelta, joka ulottuu 32 kilometrin päähän Turkin vastaiselta rajalta. Kurdeille annettiin vetäytymiseen reilut kuusi vuorokautta keskiviikon puolestapäivästä lähtien. YPG on osa SDF-joukkoja.

Alueella sijaitsee useita joukoille ja Syyrian kurdeille merkittäviä kaupunkeja.

Turkki tulee myös jäämään asemiin arabienemmistöisille alueille, mikä oli yksi noin kaksi viikkoa sitten alkaneen hyökkäyksen tavoitteista.

Torstaina kurdijoukot lähtivät useista asemistaan Syyrian ja Turkin raja-alueella noudattaakseen Turkin ja Venäjän tekemää sopimusta.

EU-parlamentissa vaadittiin pakotteita Turkille

Euroopan parlamentin jäsenet vaativat torstaina päätöslauselmassa pakotteita vastauksena Turkin sotilasoperaatioon Syyriassa. Mepit tuomitsevat Turkin sotilasoperaation Koillis-Syyriassa ja vaativat Turkkia vetämään kaikki joukkonsa Syyrian alueelta.

Europarlamentin jäsenten mukaan ei ole hyväksyttävää, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan käyttää pakolaiskysymystä aseenaan kiristääkseen Euroopan unionia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.