Ruotsalaisromaanissa eletään viimeisiä viikkoja ennen jättiläiskomeetan iskeytymistä maapalloon – Mats Strandberg työsti kirjoittaessaan ilmastoahdistustaan

Kirjamessujen lavoilla kuullaan lähes 900 kirjaesittelyä. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Eräänä tavallisena päivänä toukokuun lopulla paljastuu, että maailmanloppu tulee 16. syyskuuta kello 4.12 aamulla Ruotsin aikaa. Tämän uutisen ympärille rakentuu ruotsalaisen Mats Strandbergin mieltä kutkuttava dystopia-romaani Loppu.

Kirjassa Maata kohti syöksyy jättiläiskomeetta Foxworth, jonka osuma muuttaa meret höyryksi ja polttaa ilmakehästä hapen. Rysäyksen aiheuttama shokkiaalto hävittää hetkessä kaiken elollisen maapallolta. Komeetta on nimetty sen ensimmäisenä havainneen NASAn tutkijan mukaan.

Aiemmin kauhukirjoilla, kuten Hoivakoti ja Risteily mainetta niittänyt Strandberg kertoo saaneensa innoituksensa Loppuun The Day After Tomorrowin kaltaisista katastrofielokuvista.

– Jään aina sellaisen jälkeen miettimään, mitä tavalliset ihmiset siinä tilanteessa tekisivät, ja mitä tapahtuisi, jos maailma todella olisi uhattuna, hän kertoo Otavan tiloissa.

Kirjan on kustantanut Otava-konserniin kuuluva Like.

– Syy, miksi kirjoitin tämän nyt oli ehkä se, että työstin kirjoittaessani ilmastoahdistustani. Halusin kuitenkin uhan olevan ilmastonmuutosta konkreettisempi.

Strandberg esiintyy Helsingin kirjamessuilla perjantaina.

Kello tikittää

Romaanissa koulut suljetaan, pörssi romahtaa ja raha menettää arvonsa nopeasti. Ihmiset eivät mene töihin, lentokoneet lakkaavat lentämästä ja junat kulkemasta. Kello sananmukaisesti tikittää kirjan sivuilla.

Strandberg uskoo, että kun ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa jokainen ihminen käy läpi samaa asiaa, alkaa välillämme tapahtua todella kiinnostavia asioita. Kun tulevaisuutta ei ole, ihmisten on pakko elää hetkessä.

– Jotkut lukijat ovat kertoneet olevansa melkein kateellisia kirjan henkilöille ja ymmärrän heitä. Siinä on jotain houkuttelevaa, että ei voi muuta kuin antaa periksi. Ei kannata enää mennä kaduille osoittamaan mieltään, eikä edes haukkua (Yhdysvaltain presidentti) Donald Trumpia.

Ihmiset joutuvat ratkaisemaan kuitenkin isoja kysymyksiä, kuten kenen kanssa ja missä haluavat viimeiset hetkensä viettää.

Ruotsalaiset hakevat kirkosta lohtua kriiseihin

Strandberg teki romaania varten runsaasti tutkimusta, haastatteli Ruotsin turvallisuusviraston työntekijöitä, psykologeja, avaruuden asiantuntijoita ja jopa pappeja, vaikkei uskovainen olekaan.

– Ruotsissa ihmiset kokoontuivat kirkkoon hakemaan lohtua Estonian uppoamisen ja tsunamin kaltaisiin kriiseihin, vaikka eivät olisi olleet uskovaisiakaan.

Loppu-romaanin kertojat Simon ja parantumattomasti sairas Lucinda ovat 17-vuotiaita. Kirjailija kertoo halunneensa käsitellä isoja kysymyksiä elämän tarkoituksesta ja kuolemasta, ja siksi aihe sopi hänen mielestään tarkasteltavaksi nimenomaan nuorten näkökulmasta.

– Pelkäsin, että kirjan alusta asti selvä loppu olisi liian masentava, mutta monet lukijat ovat kertoneet kokeneensa sen jopa mieltä kohottavana. Eihän meitä oikeasti mikään komeetta uhkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 3. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 6. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 9. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 10. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 11. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 12. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 13. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 14. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen
 15. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.