Tutkinta Estonian hylkyrauhan rikkomisepäilystä keskitetty Ruotsiin

Saksan lipun alla purjehtinut Fritz Reuter laski epäilyjen mukaan sukellusrobotin mereen Estonian hauta-alueella. LEHTIKUVA / HANDOUT / MERIVARTIOSTO

STT

Estonian hylkyrauhan rikkomisesta epäilyllä aluksella ei ollut kyydissä suomalaisia, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Jarkko Toivonen STT:lle.

Koska aluksella ei ollut suomalaisia, tutkinta asiasta on keskitetty Ruotsiin. Tukholmassa tutkinnasta vastaavat poliisihallituksen alainen Nationella operativa avdelning (NOA) ja syyttäjävirasto.

– Ruotsi on meiltä apua pyytänyt, ja me olemme sitä aktiivisesti toimittaneet, Toivonen sanoo.

Hän olettaa, että asian mahdollinen oikeuskäsittely tapahtuisi myös Ruotsissa.

Aluksella oli yhteensä 11 matkustajaa ja miehistön jäsentä, Toivonen kertoo. Heistä neljä oli saksalaisia, kolme puolalaisia sekä kaksi norjalaisia ja ruotsalaisia.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Kaikki Itämeren maat eivät hylkyrauhasopimuksessa

Toivosen mukaan tapauksen käsittelystä voi tehdä haasteellista se, että osa aluksella olleista henkilöistä on kotoisin maista, jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta Estonian hylkyrauhasta. Sopimus esimerkiksi kieltää sukeltamisen rauhoitetulla alueella.

– Näillä mailla ei ole velvollisuutta antaa oikeusapua. Siihen vedoten he voivat kieltäytyä, jolloin asian täydellinen selvittäminen tulee koko lailla vaikeaksi.

Toivosen tietojen mukaan Ruotsi on tehnyt oikeusapupyyntöjä asiasta Saksaan, mutta Saksan viranomaiset eivät ole pyyntöihin suostuneet. Toivosen mukaan sopimuksen Estonian hylkyrauhan turvaamisesta ovat allekirjoittaneet kaikki Itämeren ympärysmaat Saksaa lukuun ottamatta.

Alus pysyi hautapaikalla kaksi vuorokautta

Saksan lipun alla purjehtinut sukellustukialus Fritz Reuter vieraili Estonian hauta-alueella syyskuun lopussa. Epäilyjen mukaan alus laski mereen sukellusrobotin. Alus oli paikalla lähes kaksi vuorokautta, Toivonen kertoo.

– Merivartioston alus oli paikan päällä, ja tapahtunut on dokumentoitu kohtuullisen hyvin.

Estonian uppoamisesta tuli syyskuun lopussa kuluneeksi 25 vuotta. Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi syysmyrskyssä Utön edustalla 28. syyskuuta 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 6. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 7. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 12. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 13. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 14. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 15. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.