Rekkatragedian kuolonuhrit saattoivat matkustaa väärennetyillä kiinalaisilla passeilla

STT

Englannin rekkatragedian kuolonuhreista puolet saattaa olla vietnamilaisia. Useat vietnamilaiset perheet pelkäävät omaisiaan olleen rekassa, josta löytyi aiemmin tällä viikolla 39 vainajaa.

Britanniassa toimiva vietnamilaisten järjestö VietHome kertoo saaneensa valokuvia lähes 20 ihmisestä, joiden kerrotaan olevan kateissa. Iältään he ovat 15–45-vuotiaita.

Kuolonuhreilla saattoi olla mukanaan väärennetyt kiinalaiset passit, kertoo uutistoimisto AFP.

Poliisi sanoi aluksi, että kaikki kontista keskiviikkona kuolleena löytyneet 39 ihmistä olisivat Kiinan kansalaisia. Sittemmin on tullut ilmi tietoja, joiden perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin osa heistä on vietnamilaisia.

Kaksi vietnamilaista perhettä on tullut julkisuuteen ja kertonut, että he pelkäävät omaistensa olevan kuolonuhrien joukossa. Molemmat perheet ovat kotoisin Vietnamin keskiosissa sijaitsevasta köyhästä Ha Tinhin maakunnasta.

20-vuotiaan vietnamilaismiehen isä kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hänen poikansa oli määrä matkustaa Britanniaan Ranskasta, missä tämä oli oleskellut laittomasti viime vuodesta lähtien.

Poika kertoi isälleen, että oli maksanut matkasta 11 000 puntaa (noin 14 500 euroa). Isän mukaan poika toivoi pääsevänsä Britanniassa töihin kynsihoitolaan.

"En pysty hengittämään"

Poika oli ilmeisesti lähtenyt matkaan Pariisista maanantaina eli kaksi päivää ennen ruumislöytöä. Sitten isä sai puhelun tuntemattomalta vietnamilaismieheltä.

– Hän kertoi, että jotain odottamatonta oli tapahtunut. Romahdin lattialle, kun kuulin sen. Vaikuttaa siltä, että hän (poika) oli rekan kontissa, missä kaikki kuolivat, isä kertoi.

BBC:n haastattelema 26-vuotiaan vietnamilaisnaisen veli kertoi perheen saaneen tiistaina viestin, jossa nainen kertoi, ettei pysty hengittämään. Veljen mukaan sisar oli aiemmin maksanut 30 000 puntaa (noin 37 000 euroa) salakuljettajille, jotta nämä järjestäisivät matkan Englantiin.

Naisen perhe on julkaissut naisen lähettämän tekstiviestin.

– Olen todella, todella pahoillani, isä ja äiti, matkani ulkomaille on epäonnistunut. Olen kuolemassa, en pysty hengittämään. Rakastan teitä paljon. Olen pahoillani, äiti, tekstiviestissä luki.

Epäiltyjen kuulusteluja jatkettu tänään

Poliisi on tänään jatkanut epäiltyjen kuulusteluja. Tutkinnassa on otettu kiinni rekan 25-vuotias kuljettaja, 48-vuotias mies sekä 38-vuotiaat mies ja nainen. Lisäksi Irlannin poliisi sanoo ottaneensa kiinni kaksikymppisen miehen, jonka mahdollinen osuus tapauksessa kiinnostaa tutkintaa tekevää Essexin poliisia, kertoo BBC. Irlannin poliisi ei ole kertonut, minkämaalainen mies on.

Aiemmin poliisi on kertonut, että kuljettaja ja 48-vuotias mies ovat Pohjois-Irlannista ja 38-vuotiaat mies ja nainen ovat englantilaisia.

Myös kuolonuhrien henkilöllisyyden selvittäminen jatkuu. Britannian viranomaiset selvittävät asiaa yhteistyössä sekä Kiinan että Vietnamin lähetystöjen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.