Washington Post: Isis-johtajan lähipiirissä eli kuukausia "myyrä", jonka paljastukset johtivat lopulta maailman etsityimmän miehen kuolemaan

Al-Baghdadin lähipiiriin soluttautunut mies vuoti tietoja maailman etsityimmän miehen liikkeistä viranomaisille useiden kuukausien ajan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Äärijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi löydettiin hänen lähipiiriinsä soluttautuneen "myyrän" ansiosta, kertoo sanomalehti Washington Post.

Al-Baghdadin lähipiiriin soluttautunut mies vuoti tietoja maailman etsityimmän miehen liikkeistä viranomaisille useiden kuukausien ajan.

Miehen kansalaisuutta ei ole kerrottu julkisuudessa. Hän oli kuitenkin niin läheinen al-Baghdadin kanssa, että pystyi tarjoamaan tämän liikkeistä yksityiskohtaista tietoa yhdysvaltalaisille. Hän auttoi al-Baghdadia liikkumaan eri turvatalojen välillä Syyriassa ja oli mukana tämän perheenjäsenten lääkärikäynneillä.

Hän on myös ilmeisesti sama mies, joka varasti al-Baghdadilta tämän kuuluisiksi nousseet alushousut. Kyseisten alushousujen dna:n avulla Isis-johtajan henkilöllisyys saatiin varmennettua.

Washington Post perustaa tietonsa nimettömien viranomaislähteiden haastatteluihin. Yhdysvaltojen armeija tai hallinto eivät ole virallisesti vahvistaneet lehden tietoja.

Kääntyi Isisiä vastaan, kun nämä surmasivat hänen sukulaisensa

Se, että mies onnistui toimimaan al-Baghdadin lähipiirissä, on lähes poikkeuksellista. Äärijärjestö Isisin johtaja oli tunnettu erittäin tiukoista turvatoimistaan.

Mies kertoi Washington Postille kääntyneensä äärijärjestö Isisiä vastaan sen jälkeen, kun ryhmä oli tappannut yhden hänen sukulaisensa. Hän kertoi "menettäneensä uskonsa Isisiin".

Hän oli myös paikalla, kun Yhdysvaltain viranomaiset löysivät al-Baghdadin viikonloppuna. Hän oli onnistunut kuvailemaan tarkan pohjapiirroksen Isis-johtajan piilopaikasta.

Ilmiantaja kertoi viranomaisille myös sen yksityiskohdan, että al-Baghdadi kantoi mukanaan aina itsemurhavyötä siltä varalta, että voisi surmata itsensä, jos hänet joku päivä löydettäisiin.

Näin lopulta tapahtuikin. Al-Baghdadi räjäytti itsensä itsemurhavyöllä tunnelissa, kun Yhdysvaltain joukot olivat onnistuneet saartamaan hänet. Yhdysvaltain mukaan Isis-johtaja surmasi samalla myös kolme tunneliin mukanaan vetämäänsä lasta.

Isis-johtaja räjäytti itsensä jälkeen, kun sotilaskoira oli jahdannut häntä tunneliin.

Paljasti lukuisia yksityiskohtia

Washington Postin mukaan yhdysvaltalaiset saivat tiedon agentista Syyrian kurdienemmistöisten SDF-joukkojen kautta. Jotta miehen henkilöllisyys ja motiivit saatiin varmistettua, kuulustelivat yhdysvaltalaisviranomaiset miestä useita viikkoja.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan al-Baghdadin kiinniottoa suunniteltiin useita kuukausia. Samalla jouduttiin huolehtimaan, että ilmiantajan yhteistyö Yhdysvaltain viranomaisten kanssa ei missään nimessä paljastu.

Miestä odottaa toimistaan nyt arviolta 25 miljoonan dollarin palkkio, joka on luvattu al-Baghdadin kiinniottoon johtavasta vihjeestä.

Kurdien rooli merkittävä

Ylipäätään kurdijoukkojen osuuden on kerrottu olleen merkittävä Bakr al-Baghdadin tappoiskussa. Asiasta ovat kertoneet muun muassa Yhdysvaltain nimettömät viranomaiset sanomalehti New York Timesille.

Presidentti Donald Trump on kiittänyt kurdeja avusta, mutta korostanut Yhdysvaltain ja ennen kaikkea omaa rooliaan operaatiossa. Kurdien lisäksi Trump jakoi kiitoksia muun muassa Venäjälle ja Turkille, joiden osuus operaatiossa on ollut varsin hämärän peitossa. New York Timesin haastattelemien lähteiden mukaan kurdien osuus oli "merkittävämpi kuin muiden yhteensä".

Yhdysvaltain armeijan kenraali Mark Milley ei ole suoraan vahvistanut tai kiistänyt kurdien osuutta.

– En aio kommentoida, mitä ehkä tapahtui tai oli tapahtumatta SDF:n kanssa.

Tiedot kurdien osuudesta äärijärjestö Isisin johtajan surmassa ja ylipäätään Isisin vastaisessa taistelussa ovat nostaneet ennätyssuurta kritiikkiä Trumpia kohtaan jopa hänen liittolaisiltaan.

Trumpin päätös vetää Yhdysvaltain sotilaat pois Pohjois-Syyriasta kuun alussa käytännössä mahdollisti Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja nyt kaikkiaan 7 554
 6. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 7. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 10. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 11. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 12. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 13. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 14. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"
 15. Autojätin outo hiljaiselo loppui ja jopa logo uudistui – "Ariyasta alkaa aivan poikkeuksellinen hyökkäys"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.