Boeingin tuska jatkuu – kymmeniä koneita lentokieltoon murtumien vuoksi

Boeing kertoi torstaina tarkastaneensa tuhat konetta, ja niistä noin viidessäkymmenessä oli havaittu murtumia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Lentokonevalmistaja Boeing määrää kymmeniä koneitaan lentokieltoon rakennemurtumien takia. Jopa 50 suosittua 737NG -konetta jää maahan. Boeing kertoi torstaina tarkastaneensa tuhat konetta, ja niistä noin viidessäkymmenessä oli havaittu murtumia.

Koneiden tarkastukset aloitettiin lokakuun alussa sen jälkeen kun Etelä-Koreassa pantiin yhdeksän 737NG -konetta lentokieltoon. Torstaina australialainen Qantas -lentoyhtiö ilmoitti huomanneensa yhdessä koneessa murtuman ja tarkastavansa sen vuoksi pikaisesti kaikki 32 muuta saman mallin konettaan.

Sekä Qantas että Boeing vakuuttivat, ettei murtumista ole vaaraa matkustajille.

– Emme koskaan käyttäisi lentokonetta, jos se ei olisi turvallista, Qantasin lentokoneiden kunnossapidosta vastaava Chris Snook sanoi.

Surkea vuosi

Boeingin kannalta huolestuttavinta oli, että konetta, jossa Qantas havaitsi murtumat, oli käytetty verrattain vähän. Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset ovat määränneet Boeingia tarkastamaan vain koneet, joilla on takanaan yli 30 000 lentoa.

Australian lentomekaanikkojen liiton edustaja Steve Purvinas vaati, että kaikki 737NG -koneet pannaan heti lentokieltoon. Snookin mukaan moinen olisi turhaa liioittelua, sillä murtumat eivät suoraan vaaranna lentoturvallisuutta.

Murtumat on löydetty osasta, joka varmistaa siipien kiinnitystä runkoon.

Boeingin vuosi on ollut tuskainen. Keväällä yhtiö joutui panemaan kaikki 737 Max -koneensa lentokieltoon sen jälkeen kun niille oli sattunut kaksi onnettomuutta, joissa kuoli yhteensä 346 ihmistä. Onnettomuuksiin vaikutti ainakin välillisesti koneiden uusi sakkauksenestojärjestelmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 2. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Yön uutiskooste: Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 6. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 7. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 10. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 11. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 12. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 13. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 14. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 15. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.