Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue voittamassa kahdet osavaltiovaalit itäisessä Saksassa

Ensimmäiset tulosennusteet julkaistiin vaalihuoneistojen sulkeuduttua kello 19 Suomen aikaa. Kuvassa AfD:n aluejohtaja Andreas Kalbitz. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saksassa maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue otti selvän voiton alueparlamentin vaaleissa Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa, kertoi saksalaisen ARD-kanavan ennuste sunnuntai-iltana.

Ennusteen mukaan Brandenburgissa suurimpana puolueena pysyvät sosiaalidemokraatit (SPD) ja Saksissa kristillisdemokraatit (CDU). Kummassakin osavaltiossa AfD lisäsi kannatustaan merkittävästi ja nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Brandenburgissa AfD:n kannatus olisi ennusteen mukaan 23,7 prosenttia, eli noin yksitoista prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Saksissa AfD:n kannatus olisi 27,8 prosenttia, mikä tarkoittaisi 18 prosenttiyksikön harppausta viiden vuoden takaisista vaaleista.

Liittokansleri Angela Merkelin hallitukseen kuuluvat CDU ja SPD kärsivät vaalitappion kummassakin osavaltiossa. Brandenburgin ja Saksin osavaltiovaalien tulokset ovat jälleen uusi isku Merkelin hallitukselle, joka on natissut liitoksissaan ennen kaikkea SPD:n romahtaneen kannatuksen vuoksi.

Vasemmistopuolue Linke kärsi roimat vaalitappiot molemmissa osavaltioissa. Saksan itäosat ovat perinteisesti olleet Linken vahvaa kannatusaluetta.

Vihreät sen sijaan kasvatti kannatustaan. Vihreät siis etenee myös itäisessä Saksassa, vaikka puolueen kannatus on idässä matalampi kuin koko maan tasolla. Valtakunnallisesti vihreät on jo Saksan toiseksi suosituin puolue.

AfD:n kanssa ei ole tehty yhteistyötä

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku arvioi aiemmin STT:lle, että AfD:lle povattua huimaa vaalivoittoa pitää tarkastella sitä taustaa vasten, että Saksissa ja Brandenburgissa äänestettiin edellisen kerran vuonna 2014 eli ennen pakolaiskriisiä, joka siivitti AfD:n ensi kertaa parlamenttiin vuoden 2017 liittopäivävaaleissa. Tutkijan mukaan kyse ei siis ole mistään AfD:n uudesta nousukiidosta vaan jo pidempään vallinneesta tilanteesta.

Toimivan hallituskoalition löytymisestä oli ennakoitu vaikeaa sekä Brandenburgissa että Saksissa, koska muut puolueet eivät ole olleet halukkaita tekemään yhteistyötä AfD:n kanssa.

AfD:n vaalimenestys Brandenburgissa ja Saksissa saattaa tehdä hallituskoalitioiden muodostamisesta vaikeaa osavaltioiden parlamenteissa. Ennen sunnuntain vaaleja linja, jonka mukaan äärioikeistolaisena pidetyn AfD:n kanssa ei tehdä yhteistyötä, oli pitänyt kaikissa osavaltioissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut