Viihteen suurmies muunsi jähmeää Suomea iloisempaan suuntaan – Jukka Virtanen oli tv-ajanvietteen tienraivaaja ja verbaaliakrobaatti

Tv-persoona, kirjailija, ohjaaja Jukka Virtanen kotonaan Jämsänkoskella heinäkuussa 2013. LEHTIKUVA / JUHA SORRI

STT

– En ole ikinä saanut mitään inspiraatiota, että nyt kirjoitan laulun. Siinä pitää vain ottaa ruutupaperi eteen ja alkaa tehdä.

Näin luonnehti Jukka Virtanen työmetodiaan STT:lle vuonna 2011. Poikkeuksellisen ansiokkaan päivätyön kotimaisessa viihteessä tehneen Virtasen töitä yhdisti ilmiömäinen verbaalinen osaaminen. Sanaseppo ehti kirjoittaa arviolta jopa 300 lauluun tekstit: osa originaaleja, osa suomennoksia, mutta aina omintakeisia. Hän ahkeroi musikaalien ja näytelmien käsikirjoittajana, suomentajana ja ohjaajana.

– Tekstin ei aina tarvitse olla niin viimeisen päälle viisas. Yksinkertainenkin teksti voi toimia muun kokonaisuuden yhteydessä, hän linjasi.

Virtasen mielestä iskelmälyriikan, musikaalin tai oopperalibreton tekeminen ei periaatteessa vaatinut erilaista otetta tai osaamista.

Virtanen kuoli 86-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Helsingissä Laakson sairaalassa sunnuntaiaamuna. Asian vahvisti STT:lle Virtasen tytär Riikka Virtanen.

Lumilinnasta Speden kelkkaan

Jämsänkosken vesa muutti 1950-luvulla Helsinkiin opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta. Osakuntansa seremoniamestari eteni elokuvayhtiö Allotria Filmistä saamiensa oppien kautta uuden median, television palvelukseen.

Tv-ajanvietteen tienraivaaja Virtanen muodosti 1960-luvulla Aarre Elon ja Matti ”Pikkis” Kuuslan kanssa VEK-ryhmän, joka oli Pertti "Spede" Pasasen tiimin ohella aikansa tärkein viihteentekijöiden yhteenliittymä Suomessa. Tuotteliaan VEK-ryhmän ohjelmien kirjo oli laaja: kolmikko synnytti musiikkirevyitä, sketsejä, ajankohtaisviihdettä ja satiiria.

Virtanen ja VEK muunsivat osaltaan jähmeän Suomen ilmapiiriä kevyempään suuntaan hurjasti suosiotaan kasvattavassa televisiossa, joka soi yhteisöllisyyttä kaupunkiin muuttaville maaseudun kasvateille.

VEK teki Lumilinna-komediallaan suomalaista tv-historiaa voittamalla televisioalan kansainvälisen Kultainen ruusu -palkinnon Montreaux'ssä parhaana viihdeohjelmana 1965. Lumilinna, the cold old days -ohjelman voi käydä katsomassa Lahden radio- ja tv-museo Mastolassa.

Virtanen läksi Yleisradiosta vuonna 1967 freelanceriksi ja lyöttäytyi osaksi Speden tekijäryhmää. Yhteistyötä siunautui vuosiksi radiohupailuista elokuviin ja tv-ohjauksiin ja käsikirjoituksiin. Komediaklassikoiksi ovat kohonneet Virtasen 1960-luvulla ohjaamat vauhdikkaat Spede-elokuvat Pähkähullu Suomi ja Noin 7 veljestä, joissa hän myös näytteli.

Virtasen mukaan Pasanen hyväksyi hänen kynänjälkensä, koska hän osasi kirjoittaa Pasasen tyylillä.

Virtanen oli suomentanut myös Lahden kaupunginteatterissa nähdyt musikaalit Cabaret (ensi-ilta 2011) ja Chicago (ensi-ilta 2014).

"Olen päässyt tekemään hyvin monipuolisia hommia"

Vuonna 1981 Virtanen aloitti 17 vuoden isäntäpestinsä MTV:n Levyraadissa.

– Tykkäsin tehdä sitä, koska se on niin absurdi ohjelma, ettei siellä mitään järkevää pysty sanomaan, hän tokaisi 70-vuotishaastattelussaan.

Virtanen oli itse ollut jo 1960-luvulla kaksi kertaa vieraana Jaakko Jahnukaisen johtamassa Levyraadissa. Popin jousisoittimiin yhdistänyt Beatlesin Yesterday, josta sittemmin tuli yksi maailmanhistorian menestysballadeista, sai raatilainen Virtaselta tuoreeltaan kokonaista 7 pistettä.

– Sanoin suurella asiantuntemuksella, että ei pitäisi mennä tyylejä sekoittamaan keskenään, muisteli Virtanen huvittuneena STT:lle.

Virtanen oli 1963 aloittaneen showhenkisen urheilu- ja raittiusseura Zoomin perustajajäsen.

– Pelireissulla on käyty esimerkiksi Etelä-Afrikassa. Minä olenkin ainoa yli 70-vuotias valkoinen mies, joka on pelannut Afrikan mantereella jääkiekkomaalivahtina.

Rakkaaseen jalkapalloharrastukseen sisältyivät Zoomin lisäksi niin kirjailijoiden FC Kynä -seura kuin Rock SM -futisturnauksetkin.

Virtanen lausahti jo vuosia sitten, ettei työuralta jäänyt haikailtavaa.

– Olen päässyt tekemään hyvin monipuolisia hommia. Tämä on ollut siitä kiva elämä.

Virtanen ilkamoi lyhenteillä: UKK, STT, FÅA ja VSOP

Jukka Virtanen muistetaan usein humoristista sanoituksistaan, mutta lauluntekstien kirjo ulottui laajemmallekin. Melankolista puolta edustaa esimerkiksi maaseutu-Suomen nostalginen oodi Maalaismaisema (1971), joka on Petri & Pettersson Brass -yhtyeelle laadittu suomennos kappaleesta Country Comfort.

– Elton Johnin alkuperäisen esityksen sanoitus oli niin kiinni brittimaisemassa, että päätin siirtää laulun lapsuuteni maisemaan, Jämsänkosken kasvatti Virtanen muisteli STT:lle.

Virtanen laati lystikkäät tekstit moniin Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Vesa-Matti Loirin veikeisiin levytyksiin, kuten Pornolaulu, Haaskalinnut saalistaa ja Uuno Turhapuro. Leffatunnarin "Uuno on numero yksi, Uunoa ympäröi lyksi" -riimitys sisältää virtasmaisen väännöksen ruotsin kielen sanasta lyx (luksus, ylellisyys).

Virtanen lauloi myös itse joitakin omia tekstejään. Ikimuistoisimpia tulkintoja on Hanna ja Niilo (kansanlaulu Hava Nagila), jonka tekstissä Virtanen ilkamoi lukuisilla lyhenteillä. Laulusta voi bongata esimerkiksi kirjainyhdistelmät UKK (Urho Kaleva Kekkonen), STT (Suomen Tietotoimisto), FÅA (Finska Ångfartygs Aktiebolag, laivayhtiö) ja VSOP (very superior old pale, konjakin laatuluokka). Ylen Elävästä arkistosta löytyy livetaltio Hannasta ja Niilosta vuodelta 1976..

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.