Raide-Skoda sai junatilauksen Latviasta – luvassa satoja uusia työpaikkoja

Vielä kesän alussa Otanmäen tehtaalla käytiin yt-neuvotteluja lomautuksista, koska tuotantotilanne oli heikentymässä. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

STT

Kiskokalustovalmistaja Skoda Transtech on saanut suurtilauksen Otanmäen tehtaalle Kajaaniin, yhtiö tiedotti tiistaina. Tehdas sai Latviasta paikallisjunatilauksen, joka on arvoltaan noin 250 miljoonaa euroa.

Emoyhtiö Skoda Transportation on voittanut useita merkittäviä tarjouskilpailuja Euroopassa, ja tilauksista syntyy yhtiön mukaan satoja uusia työpaikkoja.

Skoda Transtechin toimitusjohtajan Lasse Orren mukaan tilaukset Otanmäen tehtaalta Latviaan alkavat vuonna 2021 ja kestävät vuoteen 2024 asti. Sitä ennen tilauskantaa on hänen mukaansa pyrittävä ylläpitämään siten, että yhtiö säilyttäisi täystyöllisyyden Otanmäen tehtailla.

– Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalla on merkittävä rooli Saksan Mannheimin raitiovaunujen sekä Latvian paikallisjunien toimituksissa, kertoo Skoda Transportationin myyntijohtaja sekä Skoda Transtechin hallituksen puheenjohtaja Zdenek Majer tiedotteessa.

Orre puolestaan arvioi, ettei ammattitaitoisen työvoiman saanti ole helppoa, joten Kainuuseen tarvitaan merkittävästi muuntokoulutusta.

Osa ammattilaisista tulee myös muista maista, joten Skoda Transtechilla toivotaan, että myös Suomessa luovutaan ulkomaisten työntekijöiden tarveharkinnasta.

Yt-neuvotteluja käyty vastikään

Toukokuussa Skoda Transtech ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut Otanmäen tehtaalla. Yt-neuvotteluiden syyksi kerrottiin ensi talvena tilapäisesti heikentyvä tuotantotilanne. Kyse ei ollut irtisanomisista vaan tilapäisistä lomautuksista. Tuotantotilanteen ennustettiin kohenevan taas keväällä 2020.

Otanmäen tehdas on toimittanut muun muassa junanvaunuja VR :lle ja raitiovaunuja Helsinkiin.

– Suomi on tärkeä kotimarkkina koko konsernille, ja kuntien sekä VR Groupin kotimaan tilaukset ovat erittäin tärkeitä Otanmäen tehtaan vakaalle työllisyydelle tulevaisuudessa, Majer kertoi.

Skoda Transportation on eri yhtiö kuin henkilöautoja valmistava Skoda, joka kuuluu saksalaiseen VW -konserniin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.