Lihavuusgeenit näkyvät jo pikkulasten painossa – uudet tutkimustulokset voivat auttaa tunnistamaan ylipainoriskin jo neuvolassa

Kriittisessä 4–7 vuoden iässä lihavuudelle altistavat ympäristön tekijät alkavat vaikuttaa paljon niihin lapsiin, joilla on jo entuudestaan lihavuusriskiä lisääviä geneettisiä tekijöitä. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Aikuisiän lihavuudelle altistavien geneettisten tekijöiden vaikutus alkaa näkyä jo pikkulapsen painonkehityksessä, selviää Oulun yliopiston sekä englantilaisten Imperial College Londonin ja Surreyn yliopistojen johtamasta laajasta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan aikuisiän geneettinen taipumus ylipainoon näkyy jo 4–7-vuotiaalla lapsella. Oulun yliopiston professori Marjo-Riitta Järvelin sanoo, että ikääntyessä ympäristötekijät, kuten ruoka ja elämäntavat, alkavat vaikuttaa yhä enemmän ihmisen painoon. Tämä saattaa kuitenkin olla geneettisen taipumuksen syytä.

– Nämä ulkoiset tekijät näyttävät paljastavan vähitellen lihavuuden geneettiset tekijät ohjelmoimalla kehitystä epäterveelliseen suuntaan, Järvelin kertoo tiedotteessa.

Toisin sanoen kriittisessä 4–7 vuoden iässä lihavuudelle altistavat ympäristön tekijät alkavat vaikuttaa paljon niihin lapsiin, joilla on jo entuudestaan lihavuusriskiä lisääviä geneettisiä tekijöitä. Taipumus lihoa säilyy myös tämän jälkeen ja voi joillakin lapsilla ilmentyä vasta myöhemminkin.

Lasten painoindeksikäyrä ei ole pelkästään nouseva, vaan siinä esiintyy luonnollisia nopeita nousuja ja laskuja. Niillä on osoitettu olevan yhteys aikuisiän sairauksiin, erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin ja myös lihavuuteen.

– Jos voimme selittää, mitä varhaisessa elämässä tapahtuu, voimme alkaa ymmärtää sitä, miksi toisista tulee ylipainoisia ja toisista ei, vaikka he söisivät saman verran kaloreita. Tämä voi auttaa meitä pääsemään käsiksi riskitekijöihin, jotka johtavat lihavuusepidemiaan, Järvelin sanoo.

Uutta tietoa lihavuuden ehkäisyyn

Tutkimuksessa tarkastellut geneettiset tekijät ovat väestössä yleisiä. Suurella osalla ihmisistä on jokin lihavuusriskiä lisäävä geenimuoto perimässään.

Tutkimustulosten avulla voidaan jatkossa paremmin ymmärtää lihavuuden syitä ja syntytapoja. Tiedosta on hyötyä terveydenhuollon ammattilaisille erityisesti neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa.

Tulosten valossa esimerkiksi neuvoloiden seurantamenetelmiä voitaisiin parantaa, jotta lapsen lihavuuskehitys havaittaisiin riittävän varhain. Näin aikuisiän lihavuuden ehkäisy voitaisiin aloittaa jo neljän vanhana.

– Olemme osoittaneet, että aikuisuuden lihavuuden alkuperä on varhaisessa lapsuudessa. Elämän aikana on useita eri ikkunoita, joiden kautta pitäisi paremmin puuttua lihavuuden ehkäisyyn, Järvelin sanoo.

Tutkimuksen tekemiseen osallistui tutkimusryhmiä Euroopasta, Yhdysvalloista ja Australiasta. Kaikkiaan mukana oli yli 22 000 lasta.

Tutkimus julkaistiin keskiviikkona Science Advances -tiedelehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 2. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 3. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 4. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 6. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 7. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 8. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 11. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 15. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.