Yhä useampi nuori saa masennusdiagnoosin – valtakunnallisen tutkimuksen mukaan määrät ovat hurjassa kasvussa

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Suomessa vuosina 1987–2007 syntyneet yli 1,2 miljoonaa nuorta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Nuorille erikoissairaanhoidossa annettujen masennusdiagnoosien määrä on kasvussa, selviää Turun yliopiston tekemästä valtakunnallisesta tutkimuksesta.

Masennusdiagnoosien määrä nousi 15 ikävuoteen mennessä tytöillä 65 prosenttia ja pojilla 53 prosenttia, kun verrattiin vuosina 1994–2000 syntyneitä ja 1987–1993 syntyneitä nuoria.

Tulokset eivät suoraan tarkoita sitä, että nuoret olisivat aiempaa masentuneempia. Tutkimuksen pääkirjoittaja, tutkija Svetlana Filatovan mukaan todennäköisin selitys on, että nuoret hakeutuvat aiempaa rohkeammin mielenterveyspalveluihin.

Palvelujen käyttö onkin lisääntynyt jatkuvasti viimeisten 20 vuoden aikana niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

– Tulokset viittaavat siihen, että ihmisten valmiudet tunnistaa oma tai toisten avuntarve ovat lisääntyneet, ja yhteiskunnan asenteet masentuneita kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi, Filatova sanoo tiedotteessa.

Potilasmäärien kasvusta haasteita erikoissairaanhoidolle

Diagnoosimäärien muutoksen tutkiminen paljastaa palvelujärjestelmän haavoittuvia kohtia, sanoo artikkelin vastuukirjoittaja, dosentti David Gyllenberg. Lasten ja nuorten palvelujen käytön kasvu kuormittaa erityisesti erikoissairaanhoitoa.

– Kasvaviin potilasmääriin tulisi vastata kehittämällä tarpeeseen sopivia, tutkimukseen perustuvia hoitomuotoja, Gyllenberg sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Suomessa vuosina 1987–2007 syntyneet yli 1,2 miljoonaa nuorta, joista lähes 38 000:lla oli vähintään yksi käynti erikoissairaanhoidossa masennuksen takia. Kymmenen prosenttia tytöistä ja viisi prosenttia pojista, joita oli seurattu 25 ikävuoteen asti, oli saanut masennusdiagnoosin.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Finnish Prenatal Study of Depression -tutkimuksessa kerättyä aineistoa ja Terveydenhuollon hoitoilmoitukset -rekisteriä.

Tutkimusta rahoitti Suomen Akatemia ja se on osa INVEST-lippulaivahanketta. Tulokset on julkaistu Nordic Journal of Psychiatry -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.