Yrittäjä ja muusikko Sami Helle, 49, on huhtikuun alkuun saakka kiireinen mies. Lähiviikot täyttyvät jakamalla esitteitä, päivystämällä vaaliteltoilla ja osallistumisella vaalipaneeleihin.
Nämä ovat Helteen neljännet vaalit, joissa hän testaa äänestäjien luottamusta. Vuoden 2021 kuntavaaleissa Helteelle lohkesi Helsingissä 52 ääntä. Läpimeno ei ollut lähelläkään.
Siis aivan tavallinen ehdokas – tai ainakin melkein.
Sami Helle on koko maan ainoa kehitysvammainen ehdokas, joka pyrkii tulevissa vaaleissa eduskuntaan.
– Politiikka on kiinnostanut minua jo hyvin pitkään. Tasan 20 vuotta sitten kiertelin vaalien alla puolueiden vaaliteltoilla ja tutustuin asioihin. Huomasin, että Suomen Keskustassa minut otettiin parhaiten vastaan.
Puolueeseen hän liittyi saman tien, eikä ole katunut.
– Itse tässä pitää olla aktiivinen, sillä ei eduskuntaan tulla kotisohvalta kiskomaan, Helle muistuttaa.
Kehitysvammaisia on ollut ehdokkaina kuntavaaleissa muun muassa Salossa ja Hyvinkäällä, mutta Kehitysvammaliiton tietojen mukaan Sami Helle on todellakin ainoa eduskuntaan pyrkivä ehdokas.
– Vaikka monet kehitysvammaiset ovat hyvin kiinnostuneita vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, vaaleissa heitä nousee ehdokkaiksi erittäin harvoin, sanoo Kehitysvammaliiton vaikuttamistoiminnan päällikön Miinukka Tuominen-Hakoila.
Hänen mukaansa tämä johtuu kahdestakin eri syystä.
Opeteltavaa olisi paljon, mutta niin on kaikilla uusilla edustajilla.
Sami Helle
– Valitettavan harva kehitysvammainen tulee edes ajatelleeksi, että voisi asettua ehdokkaaksi edes kuntavaaleissa. Toisaalta puolueet eivät näytä houkuttelevan erityisryhmiin kuuluvia kovinkaan aktiivisesti mukaan toimintaan, Tuominen-Hakoila kertoo.
Harvassa ovat jopa ne puolueet, jotka kertovat poliittisista päämääristään esimerkiksi selkokielisin esittein.
– Jos heitä kuultaisiin paremmin, varmasti kehitysvammaiset innostuisivat lähtemään barrikadeille.
Kukaan kehitysvammainen ei ole päässyt Arkadianmäelle eikä liikuntavammaisiakaan ole muita kuin vihreiden Kalle Könkkölä (1950–2018), joka edusti kansaa pyörätuolista vuosina 1983–1987.
Entä miten kehitysvammainen kansanedustaja selviytyisi vaativasta ja raskaasta työstä?
– Ei siinä mitään ongelmaa tulisi, koska kansanedustajat voivat käyttää avustajia. Opeteltavaa olisi paljon, mutta niin on kaikilla uusilla edustajilla, Sami Helle arvioi.
Myös Tuominen-Hakoila on sitä mieltä, että kehitysvammaiset varmasti selviytyisivät edustajan työstä, mutta se vaatisi asennemuutosta koko eduskunnan väeltä.
Mitä Helle sitten tekisi, jos äänestäjät valitsisivat hänet Arkadianmäelle? Ensimmäiseksi hänen mieleensä tulevat vammaisten asiat, koska epäkohtia on paljon.
– Monet poliitikot sanovat ajavansa äänestäjiensä asiaa, mutta eivät he sitä kuitenkaan tee. Kun joku tulee kertomaan minulle ongelmistaan, istun alas ja todella kuuntelen häntä. Yritän tietenkin auttaa häntä, mutta jos en osaa, sitten etsitään yhdessä paikka, jossa apu ongelmaan löytyy, kertoo Helsingin Alppikylässä asuva Helle.
Puolueita on Suomessa pilvin pimein – mutta miksi ihmeessä Helsingissä asuva Helle kannattaa juuri Suomen Keskustaa?
– Keskusta on juuri minulle sopiva puolue, koska sen sisällä voi vaikuttaa parhaiten asioihin. Puolue on minulle työkalu, Helle pohtii.
Poliittisiksi esikuvikseen hän nostaa vahvat keskustanaiset Annika Saarikon ja Mari Kiviniemen. Silti heidän ohitseen porhaltaa Helteen mielestä paras kaikista: Matti Vanhanen.
Jos eduskuntaan tulevaisuudessa nousisi vaikkapa puolenkymmentä kehitys- tai liikuntavammaista edustajaa, tilanne olisi kaikille uusi. Ajatus siitä saa Miinukka Tuominen-Hakoilan mietteliääksi.
– Aluksi varmaan itse Eduskuntatalossa tehtäisiin muutoksia, sillä se ei ole edelleenkään esteetön paikka. Myös selkokielistä viestintää tulisi lisätä.
52
Helteen äänimäärä vuoden 2021 kuntavaaleissa Helsingissä
Vuonna 2017 Eduskuntatalossa suoritti työelämään tutustumisjaksonsa 20 kehitysvammaista harjoittelijaa.
– Palaute oli todella hyvää ja moni kansanedustaja kertoi silloin, että se oli heillekin pysäyttävä kokemus, kertoo aiemmin kansanedustajan avustajana toiminut Tuominen-Hakoila.
Sami Helle on tullut poliittisen toiminnan lisäksi tunnetuksi myös musiikin saralla. Vuonna 2015 hän hullaannutti koko maan, kun hän lähti Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen kanssa edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuihin.
– Euroviisuissa käynti oli upeaa, mutta nyt on sitten toisenlaiset kuviot.
Helle soitti PKN-bändissä bassoa, mutta nykyisin instrumenttina on myös trumpetti. Hän on perustanut rumpaliystävänsä kanssa duon nimeltä King Size Imuri. Myös Sam Heat -trio on nyt aktiivisena.
– Käyn muutamana päivänä viikossa Hakaniemessä Pertin Valinnassa myymässä ja järjestelemässä tavaroita. Ja musiikkia sävellän ja sanoitan koko ajan.
Pertin Valinta on Hakaniemessä toimiva outsider-taiteen galleria ja sekatavarakauppa. Helle on yksi kaupan omistajista.
Hakaniemestä Helteen ajatus lentää takaisin Mannerheimintielle.
Kun Helle astelee Eduskuntatalon ohi, hän luo graniittilinnaa kohti kaipaavia katseita.
– Olisihan se todella mahtavaa, jos tuonne pääsisi, koska silloin se olisi neljä vuotta minun kotini. Mutta jos en pääse, ei minun maailmani siitä hajoa. Jatkan kyllä työtä politiikassa – ja Pertin Valinnassa.