Alibaban Jack Ma vetäytyi verkkokauppajättiläisen johtoportaasta

Jack Ma oli perustamassa Alibabaa, josta kasvoi 20 vuodessa yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Verkkokauppajätti Alibaban puheenjohtaja ja perustajajäsen Jack Ma vetäytyi tiistaina odotetusti yhtiön johdosta. 55 vuotta tänään täyttäneen Man saappaat pyrkii nyt täyttämään Alibaban toimitusjohtaja Daniel Zhang, josta tulee myös Alibaban hallituksen puheenjohtaja.

Vuonna 1999 perustetusta Alibabasta on kahdessa vuosikymmenessä kasvanut yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. Bloombergin mukaan sen arvo on 462 miljardia dollaria eli noin 420 miljardia euroa.

Alibaba pitää hallussaan yli puolta koko Kiinan verkkokauppamarkkinasta. Lisäksi se on johtaja Kiinan verkkomaksamisessa tytäryhtiönsä Ant Financialin kautta.

Ma tunnetaan räiskyvänäkin johtajana. Hän muun muassa tanssahteli lavalla Michel Jacksoniksi pukeutuneena Alibaban vuosijuhlassa. Viime vuonna Ma paljasti samaisessa tilaisuudessa, että aikoo vetäytyä yhtiön johtoportaasta.

– Yhden asian voin luvata: Alibabassa ei ollut koskaan kyse Jack Masta, mutta Jack Ma on ikuisesti osa Alibabaa, Ma sanaili viime vuonna.

Eläköitymisjuhlallisuuksia vietettiin myös tänä vuonna yhtiön kotikaupungissa Hangzhoussa suurella stadionilla.

Ma tähyää koulutussektorille

Tiistai oli Man syntymäpäivien ohella myös Kiinan kansallinen opettajien päivä. Ma on taustaltaan englannin opettaja, ja hän on julkisuudessa kertonut haluavansa tulevaisuudessa kehittää Kiinan koulutussektoria etenkin maaseudulla.

Viime vuonna paljastettiin, että Ma on myös Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen jäsen.

Toimitusjohtajana jo muutaman vuoden toiminut 47-vuotias Daniel Zhang puolestaan tunnetaan persoonaltaan maltillisempana, mutta kovana liikemiehenä. Zhang on menestyksekkäästi laajentanut Alibaban toimintoja muun muassa kivijalkakauppoihin, ruoankuljetukseen ja pilvipalveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 5. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 6. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 7. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 8. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 11. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 12. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 13. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 14. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.