Alibaban Jack Ma vetäytyi verkkokauppajättiläisen johtoportaasta

Jack Ma oli perustamassa Alibabaa, josta kasvoi 20 vuodessa yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Verkkokauppajätti Alibaban puheenjohtaja ja perustajajäsen Jack Ma vetäytyi tiistaina odotetusti yhtiön johdosta. 55 vuotta tänään täyttäneen Man saappaat pyrkii nyt täyttämään Alibaban toimitusjohtaja Daniel Zhang, josta tulee myös Alibaban hallituksen puheenjohtaja.

Vuonna 1999 perustetusta Alibabasta on kahdessa vuosikymmenessä kasvanut yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. Bloombergin mukaan sen arvo on 462 miljardia dollaria eli noin 420 miljardia euroa.

Alibaba pitää hallussaan yli puolta koko Kiinan verkkokauppamarkkinasta. Lisäksi se on johtaja Kiinan verkkomaksamisessa tytäryhtiönsä Ant Financialin kautta.

Ma tunnetaan räiskyvänäkin johtajana. Hän muun muassa tanssahteli lavalla Michel Jacksoniksi pukeutuneena Alibaban vuosijuhlassa. Viime vuonna Ma paljasti samaisessa tilaisuudessa, että aikoo vetäytyä yhtiön johtoportaasta.

– Yhden asian voin luvata: Alibabassa ei ollut koskaan kyse Jack Masta, mutta Jack Ma on ikuisesti osa Alibabaa, Ma sanaili viime vuonna.

Eläköitymisjuhlallisuuksia vietettiin myös tänä vuonna yhtiön kotikaupungissa Hangzhoussa suurella stadionilla.

Ma tähyää koulutussektorille

Tiistai oli Man syntymäpäivien ohella myös Kiinan kansallinen opettajien päivä. Ma on taustaltaan englannin opettaja, ja hän on julkisuudessa kertonut haluavansa tulevaisuudessa kehittää Kiinan koulutussektoria etenkin maaseudulla.

Viime vuonna paljastettiin, että Ma on myös Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen jäsen.

Toimitusjohtajana jo muutaman vuoden toiminut 47-vuotias Daniel Zhang puolestaan tunnetaan persoonaltaan maltillisempana, mutta kovana liikemiehenä. Zhang on menestyksekkäästi laajentanut Alibaban toimintoja muun muassa kivijalkakauppoihin, ruoankuljetukseen ja pilvipalveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.