Trump erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin

Presidentti erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on erottanut kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin. Trump kertoi asiasta Twitterissä tiistai-iltana Suomen aikaa. Hän kiitti Boltonia palveluksesta ja sanoi samalla, että hän ilmoittaa Boltonin korvaajasta ensi viikolla.

Trump kertoi, että on ollut voimakkaasti eri mieltä monista Boltonin ehdotuksista ja pyysi tältä eroilmoitusta. Hän kertoi ilmoittaneensa asiasta Boltonille edellisenä iltana.

Bolton kertoi tviitissä tarjoutuneensa eroamaan maanantai-iltana paikallista aikaa. Hänen mukaansa presidentti halusi palata asiaan seuraavana päivänä.

Kolmas henkilö virassa

Jännitteet Boltonin ja Trumpin välillä ovat lisääntyneet viime kuukausina, arvioi New York Times. Aggressiivista ulkopolitiikkaa kannattava Bolton on suhtautunut vihamielisesti Yhdysvaltojen perinteisiin vihollismaihin Pohjois-Koreaan ja Iraniin, joiden kanssa Trump on pyrkinyt välttämään sotilaallista konfliktia.

Trump muun muassa tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Korean niemimaan demilitarisoidulla vyöhykkeellä kesällä. Presidentti myös perui Irania vastaan suunnitellun ilmaiskun, jota valmisteltiin kostona yhdysvaltalaisen lennokin alas ampumiselle Iranin edustalla.

Trumpin ja Boltonin viimeisin erimielisyys koski rauhanneuvotteluja Afganistanissa. Bolton vastusti Trumpin rauhanneuvotteluja Afganistanin Taleban-liikkeen kanssa. Trump on tavoitellut Yhdysvaltojen joukkojen vetämistä Afganistanista.

Kaksikon erimielisyydet olivat myös henkilökohtaisia, luonnehtii tv-kanava CNN. Sen haastatteleman Yhdysvaltojen hallinnon edustajan mukaan Trump ei pitänyt Boltonia uskottavana edistäjänä politiikalleen, koska tämä oli eri mieltä joidenkin presidentin tavoitteiden kanssa.

Bolton oli kolmas ja toistaiseksi pitkäikäisin virassa toiminut henkilö Trumpin hallinnon aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.