EK: Rinteen hallituksen arvio palkkatuen työllisyysvaikutuksista liian optimistinen

Yrittäjien usko Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystoimiin on nyt huomattavasti heikompi kuin Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen aikana kaksi vuotta sitten. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on arvioinut palkkatuen työllisyysvaikutukset reippaasti yläkanttiin, katsoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Palkkatuen käytön lisääminen on tärkeimpiä työllisyystoimia, joista hallitus on jo ehtinyt päättää. Työministeri Timo Harakka (sd.) arvioi viikonloppuna Ylellä, että palkkatuen käyttö voisi kaksinkertaistua, mikä tarkoittaisi 20 000:ta uutta työpaikkaa.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan tämä arvio on ylioptimistinen.

– Vaikutus pyörii ennemmin tuhansissa kuin kymmenissätuhansissa, Häkämies sanoi toimittajille tiistaina.

EK:n johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarin mielestä palkkatuen vaikuttavuus on nykyisin hyvin huono. Palkkatuen avulla työllistyneet pysyvät hänen mukaansa heikosti töissä tukikauden jälkeen.

– Tätä ei tapahdu käytännössä ollenkaan silloin, kun palkkatukea käytetään kunnissa ja valtiolla. Vaikuttavuutta on ainoastaan jonkin verran yksityisellä sektorilla.

Rantahalvarin mukaan osa avoimista työpaikoista täyttyisi ilman palkkatukeakin ja vastaavasti osa työttömistä saisi töitä myös ilman tukea. Kaikesta kritiikistä huolimatta EK sanoo silti kannattavansa palkkatuen vahvistamista ja sen käytön lisäämistä.

Palkkatuki on työnantajalle myönnettävä taloudellinen tuki, joka käytetään työntekijän palkkaamiseen. Rinteen hallitus on osoittamassa palkkatukeen lisämiljoonia valtion ensi vuoden budjettiin. Lisärahoista päätetään hallituksen budjettiriihessä ensi viikolla.

Hallitus aikoo myös yksinkertaistaa palkkatuen ehtoja, nopeuttaa tuen maksatusta ja houkutella yrityksiä käyttämään tukea. Harakan mielestä järjestelmä on ollut yrityksille aivan liian monimutkainen.

EK lyhentäisi kotihoidontukea

EK:n Häkämies vaatii budjettiriihestä päätöksiä muun muassa työttömyysturvan porrastamisesta. Näin saataisiin EK:n mukaan 20 000 työllistä lisää.

Ehdotus ei ole uusi, sillä EK on pitänyt porrastamista esillä aiemminkin. Samaa keinoa on esittänyt kesän aikana myös oppositiopuolue kokoomus. Sen sijaan työntekijäpuolen suurin keskusjärjestö SAK on jyrkästi torjunut julkisuudessa ajatuksen työttömyysturvan porrastamisesta.

Hallituksen kaavaileman perhevapaauudistuksen Häkämies lyttää "takaperoiseksi uudistukseksi", joka ei lisäisi naisten työllisyyttä.

EK:n mielestä perhevapaiden remontissa pitäisi leikata kotihoidontuen enimmäiskestoa. Tällaista muutosta ei kuitenkaan ole budjettiriihestä odotettavissa, sillä hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei kotihoidontukeen kajota.

Yritykset eivät usko hallituksen työllisyystoimiin

EK:n tiistaina julkistaman kyselyn mukaan yritykset eivät luota Rinteen hallituksen kykyyn tehdä työllisyyttä parantavia päätöksiä.

Kyselyyn vastanneista yrittäjistä neljä viidestä ei usko hallituksen kykyyn edistää työllisyyttä. Lisäksi lähes 90 prosenttia vastaajista epäilee, ettei hallitus saavuta tavoitettaan työllisyyden parantamisesta.

– Koetaan, että hallitus ei ole yrittäjämielinen eikä tee päätöksiä, joilla työpaikat lähtisivät kasvuun, Häkämies sanoi.

Yrittäjien usko Rinteen hallituksen työllisyystoimiin on reilusti heikompi kuin Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen kaudella. Kaksi vuotta sitten 25 prosenttia yrittäjistä sanoi luottavansa hallituksen kykyyn edistää työllisyyttä. Nyt vastaava lukema oli neljä prosenttia.

Rinteen hallituksen keskeisenä tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin tämän hallituskauden aikana. Tavoite vaatii työllisten määrän lisäämistä 60 000 ihmisellä aiempiin ennusteisiin nähden.

EK:n kyselyyn vastasi elo-syyskuussa 411 työnantajayrittäjää, joiden yrityksillä on yhteensä noin 4 800 työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 2. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 3. Tänään selviää, onko Suomessa uusi koronavirukseen sairastunut - lue yön uutiskooste
 4. Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas
 5. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 6. Osaatko hinnoitella asuntosi vai kuvitteletko vain? Liika kiltteys hintaneuvottelussa voi maksaa vuoden palkan
 7. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 8. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 9. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 10. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 11. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 12. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 13. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 14. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 15. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.