Uusi maksupalveludirektiivi voimaan – kuluttajalle ei muutoksia ensi alkuun

Maksupalveludirektiivi edellyttää sitä, että verkkopankkien painetuista tunnuslukulistoista on luovuttava. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

STT

Lauantaina astuu voimaan EU:n uusi maksupalveludirektiivi, jonka odotettiin tuovan tänä syksynä suuria muutoksia asiointiin verkkokaupoissa ja verkkopankeissa. Toisin käy – tavallisen kuluttajan kannalta mikään ei ensi alkuun muutu.

Maksupalveludirektiivin ydintä on vahva tunnistautuminen. Finanssivalvonta (Fiva) myönsi viime viikolla lisäaikaa verkkokaupan osapuolille järjestelmien rakentamiseksi vahvaa tunnistautumista varten.

Finanssialan johtava asiantuntija Teija Kaarlela kertoo, että vahvassa tunnistautumisessa täytyy olla kaksi toisistaan riippumatonta tekijää. Kaupan kassalla mikään ei muutu jatkossakaan, sillä kassalla esitettävä maksukortti on tunnistautumisessa fyysinen hallussapitotekijä ja toisena pin-koodi on tunnistautumistekijä, jonka vain asiakas tietää.

Sen sijaan verkkokaupassa asiakas syöttää itse kortin tiedot, eikä kortin fyysistä hallussapitoa voi todistaa.

– Fyysisessä kaupassa ei tule muutosta, mutta verkkokaupan puolelle tulee muutos. Sinne täytyy löytää uusia tekijöitä tunnistautumiseen, Kaarlela sanoo.

Finanssivalvonta vaatii, että myöhemmin tänä vuonna kaikilla sen valvottavilla on oltava suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

Yhtenäistä määräaikaa ei ole annettu

Maksupalveludirektiivi edellyttää sitä, että verkkopankkien painetuista tunnuslukulistoista on luovuttava. Ne ovat kopioitavissa helposti, joten ne eivät kelpaa vahvaan tunnistautumiseen. Fiva ei kuitenkaan edellytä luopumista painetuista listoista toistaiseksi, sillä kuluttajien asiointiin ei saa tulla keskeytyksiä.

– Fiva nimenomaan kertoi, että painettuja tunnuslukulistoja voidaan käyttää niin kauan, kun saadaan korvaavat menettelyt laajasti käyttöön. Mitään yhtenäistä määräaikaa ei annettu, vaan tilanne pitää katsoa pankkikohtaisesti, Kaarlela kertoo.

Pankit tarjoavat ratkaisuksi mobiilitunnistautumista tai tunnuslukulaitetta. Ainakin OP ja S-Pankki jatkavat kuitenkin tunnuslukulistojen käyttöä vaihtoehtoisena tunnistautumismenetelmänä.

Painettujen tunnuslukulistojen lisävahvistukseksi voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi tunnistautuminen tekstiviestin avulla.

Ei tarvita sopimuksia pankkien kanssa

Uusi maksupalveludirektiivi mahdollistaa uudenlaisia palveluja, joita ovat erilaiset tilitietopalvelut ja maksutoimeksiantopalvelut.

– Mitä ne palvelut oikeasti ovat, jää nähtäväksi, Kaarlela sanoo.

Hän veikkaa, että maksutoimeksiantopalveluissa ne voivat alkuvaiheessa olla aivan samoja palveluita, joita toimii jo verkossa. Tällä hetkellä palveluidentarjoajilla on sopimukset kaikkien pankkien kanssa, minkä perusteella ne pääsevät antamaan pankeille maksutoimeksiantoja.

Jatkossa maksutoimeksiantopalveluiden tarjoajat eivät tarvitse sopimuksia pankkien kanssa, vaan ne voivat käynnistää maksut suoraan asiakkaan tililtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 4. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 5. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 6. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 7. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 8. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 9. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 10. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 11. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 12. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 13. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 14. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 15. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.