Puoluejohtajat: Kunnilla voisi olla tulevaisuudessa erilaiset lakisääteiset tehtävät – Rinne: "Periaatteessa mahdollista"

Puolueiden puheenjohtajat Katri Kulmuni, Jussi Halla-aho, Maria Ohisalo, Antti Rinne, Petteri Orpo, Li Andersson ja Anna-Maja Henriksson Kuntamarkkinoilla järjestetyssä puoluejohdon paneelissa. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Puoluejohtajien mielestä eri kunnilla voisi tulevaisuudessa olla erilaisia lakisääteisiä tehtäviä. Näin vastasi kuusi seitsemästä eduskuntapuolueen puheenjohtajasta, kun asiaa kysyttiin tänään Kuntamarkkinoiden paneelikeskustelussa Helsingissä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan on periaatteessa mahdollista, että osassa kunnista olisi kevyemmät velvoitteet kuin toisissa kunnissa.

– Maailma muuttuu aika nopeasti, ja maailman muutoksen pitää näkyä myös palveluissa ja ihmisten arjessa, Rinne sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan ehdotti, että nykyisen kuntalain ohella voisi olla erillinen kaupunkilaki, joka koskisi yli 50 000 asukkaan kaupunkeja.

– Kannatan lämpimästi sitä, että kunnilla voisi olla erilaiset tehtävät, kunhan huolehditaan siitä, että ihmisten peruspalvelut joka paikassa toteutuvat.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mielestä kunnille voisi antaa lisää harkintavaltaa siitä, mitä palveluita ne haluavat tuottaa asukkailleen.

– Tässä ei ole kysymys pelkästään kuntien taloudellisen taakan keventämisestä, vaan myös siitä, että ne pystyisivät paremmin hyödyntämään omia vahvuuksiaan, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa kevyemmän palvelutason kunnat voisivat houkutella kevyemmällä verotuksella yrittämistä ja työtä alueelleen.

Kuntaliitto: Ei voi lähteä siitä, että kaikilla on samat tehtävät

Puoluejohtajista vain keskustan Katri Kulmuni ilmoitti vastustavansa ajatusta kuntien erilaisista tehtävistä. Tosin Kulmunikin sanoi vastanneensa näin osin taktisista syistä, jotta saisi ensimmäisenä puheenvuoron keskustelussa.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen linjasi puheessaan Kuntamarkkinoilla, ettei enää tulevaisuudessa voi lähteä siitä, että kaikilla kunnilla on samat lakisääteiset tehtävät.

– Toki jokaisen kunnan pitää edelleen huolehtia siitä, että esimerkiksi oman kunnan lapset saavat perusopetusta, mutta mielestäni pienen kunnan pitäisi voida itse päättää, miten se palvelun järjestää, Karhunen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 4. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 5. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 6. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 7. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 8. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 9. Yön uutiskooste: Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 12. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 13. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 14. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 15. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.