Skotlannin vetoomustuomioistuin: Päätös sulkea brittiparlamentti yli kuukaudeksi oli lainvastainen

Parlamentin istuntotauko alkoi aiemmin tällä viikolla ja se päättyy 14. lokakuuta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Skotlannin vetoomustuomioistuin on linjannut, että Britannian pääministerin Boris Johnsonin päätös määrätä parlamentti poikkeuksellisen pitkälle istuntotauolle oli lainvastainen.

Parlamentin istuntotauko alkoi aiemmin tällä viikolla ja se päättyy 14. lokakuuta. Johnsonin arvostelijoiden mukaan tarkoituksena on estää parlamenttia puuttumasta brexit-prosessiin.

Myös tuomioistuimen kolmen tuomarin jaosto katsoi, että pääministerin päätöksen taustalla oli halu estää ja vaikeuttaa parlamentin työskentelyä.

Oikeus ei kuitenkaan määrännyt Johnsonin päätöstä kumottavaksi. Se aikoo odottaa Britannian korkeimman oikeuden ratkaisua asiaan. Korkeimman oikeuden käsittely alkaa ensi viikolla.

Guardian: Theresa Mayn brexit-sopimusta yritetään herätellä henkiin

Sanomalehti Guardianin mukaan oppositio ja hallituksen riveistä livenneet parlamenttiedustajat selvittävät, voisiko ex-pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen tuoda uudelleen parlamentin käsittelyyn lokakuun puolivälin jälkeen.

Lähteiden mukaan sopimuksetonta brexitiä vastustavat parlamenttiedustajat haluavat tuoda parlamenttiin version Mayn neuvottelemasta, jo kuopatusta sopimuksesta. Sopimusehdotukseen olisi lähteiden mukaan tehty joitakin myönnytyksiä työväenpuolueelle.

Edustajat haluavat, että pakettiin lisätään myös toinen kansanäänestys EU-erosta.

Times uutisoi, että noin 50 työväenpuolueen parlamenttiedustajaa olisi valmis äänestämään sopimuksen puolesta. Kun May yritti saada ehdotustaan keväällä läpi kolmannen kerran, vain viisi työväenpuolueen edustajaa kannatti sitä.

– Meillä on käsissämme perusrunko käytännönläheiselle sopimukselle. Uskomme, että se voi saada enemmistön parlamentissa ja myös alkaa yhdistää syvästi jakautunutta kansaamme. Jopa näin myöhäisellä hetkellä uskomme, että meillä on aikaa saada se valmiiksi, sopimusta valmisteleva työväenpuolueen kansanedustaja Stephen Kinnock totesi.

Johnson yhä järkähtämättömänä

Vielä tiistaina Johnson lupaili, että hän neuvottelee uuden brexit-sopimuksen Britannialle. Johnson kommentoi asiaa sen jälkeen, kun parlamentin alahuone oli hylännyt esityksen ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Johnson kuitenkin pysyi järkähtämättömänä siitä, että EU-ero tapahtuu vaikka ilman sopimusta 31. lokakuuta. Siitäkin huolimatta, että kansallinen laki sen kieltää.

– Keksiipä parlamentti mitä tahansa tapoja käsieni sitomiseen, tulen silti ajamaan sopimusta, joka palvelee kansallisia etujamme, pääministeri sanoi BBC:n mukaan.

Johnsonin liikkumavaraa on viime viikkojen aikana rajoitettu huomattavasti. Ensin oppositio ja hallituksen riveistä livenneet parlamenttiedustajat ottivat haltuunsa parlamentin työjärjestyksen. Sen seurauksena alahuoneessa hyväksyttiin lakiesitys sopimuksettoman EU-eron torjumisesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel uskoo, että sopimus Britannian EU-erosta on vielä täysin mahdollinen. Saksan liittopäivillä tänään puhunut Merkel sanoi, että aikaa brexit-sopimuksen saavuttamiseen on vielä.

Merkelin mukaan Saksan hallitus tekee kaikkensa sovun saavuttamiseksi. Liittokansleri kuitenkin korosti, että jos Britannian äkkieroon päädytään, Saksa on valmistautunut myös siihen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 2. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 5. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 6. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 7. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 8. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 9. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 10. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 11. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 12. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 13. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 14. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 15. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.