USA:n valtavassa opioidioikeudenkäynnissä alustava sopu – hinta jopa 12 miljardia dollaria

23 osavaltiota ja muun muassa yli 2 000 kaupunkia ja piirikuntaa on haastanut lääkeyhtiö Purdue Pharman oikeuteen yrityksen osallisuudesta Yhdysvaltoja piinanneeseen opioidikriisiin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Purdue Pharma on päässyt alustavasti sopuun opioidikriisiä käsittelevässä oikeusjuttujen sarjassa. Asiasta kertoivat useat yhdysvaltalaisviestimet.

Useat osavaltiot ja muun muassa yli 2 000 kaupunkia ja piirikuntaa on haastanut Purdue Pharman oikeuteen eri puolilla Yhdysvaltoja yrityksen osallisuudesta maata piinanneeseen opioidikriisiin. Osavaltiot ja kaupungit ovat syyttäneet Purdue Pharmaa siitä, että sen opioidipohjainen OxyContin-kipulääke on merkittävästi pahentanut opioidikriisiä etenkin kriisin alkuvuosina. Jo vuonna 2007 yhtiö ja kolme sen johtajaa myönsivät syyllisyytensä siihen, että ne ovat johtaneet lääkäreitä ja yleisöä harhaan opioidilääkkeensä turvallisuudesta.

Yhdysvalloissa on vuodesta 1999 kuollut yli 200 000 ihmistä opioidipohjaisten reseptilääkkeiden yliannostukeen, kertoo Washington Post liittovaltion tilastojen perusteella. Lisäksi yhtä monen arvioidaan kuolleen heroiinin ja laittoman synteettisen opioidin, fentanyylin yliannostukseen.

Konkurssi, mutta ei rikkomusten myöntämistä

Washington Postin mukaan alustavan sopimuksen hinta on arviolta kaikkiaan 10–12 miljardia dollaria eli noin 9–11 miljardia euroa. Sopimuksen mukaan Purdue Pharman omistava Sacklerin perhe luopuisi yhtiöstä ja maksaisi itse suoraan kolme miljardia dollaria.

New York Timesin tietojen mukaan yrityksen tulee lisäksi hakeutua konkurssiin. Yritys on määrä hajottaa ja sen raunioille perustaa uusi yritys, joka jatkaisi lääkekauppaa, myös parjatun OxyContinin myymistä. Tulevista voitoista yritys maksaisi korvauksia oikeuskanteiden asianomistajille.

Purdue Pharman tulisi myös luovuttaa lääkkeitä muun muassa riippuvuudesta kärsivien hoitoon. Ratkaisu ei kuitenkaan lehden mukaan sisällä sitä, että yritys joutuisi myöntämään rikkomuksensa.

– Purdue Pharma jatkaa työskentelyä kaikkien asianomistajien kanssa kokonaisvaltaisen ratkaisun löytämiseksi opioidioikeudenkäyntiinsä. Ratkaisu tuo miljardeja dollareita ja elintärkeitä opioidiyliannostukselta pelastavia lääkkeitä niille maamme yhteisöille, joita opioidikriisi on koskettanut, yhtiö sanoi lausunnossaan.

Osa osavaltioista ei valmis sopimaan

Washington Postin mukaan kaikki yrityksen kimpussa olevat osavaltioiden yleiset syyttäjät eivät kuitenkaan ole aikeissa hyväksyä sopimusta. Tyytymättömien joukossa ovat muun muassa Kalifornian, New Yorkin ja Pohjois-Carolinan osavaltiot. Osa syyttäjistä on muun muassa sitä mieltä, etteivät Sacklerit anna riittävästi omasta muhkeasta pussistaan, joka on kasvatettu lähes kokonaan OxyContinin myynnillä.

– Nämä ihmiset ovat eniten vastuussa siitä kuolemanpolusta ja tuhosta, jonka opioidiepidemia on jättänyt jälkeensä, Pohjois-Carolinan yleinen syyttäjä Josh Stein totesi.

Myös muita lääkeyrityksiä, -jakelijoita ja apteekkeja syytetään Yhdysvaltojen opioidikriisin alullepanosta ja pahentamisesta. Viime kuussa Oklahomassa tuomari määräsi lääkejätti Johnson & Johnsonin maksamaan 572 miljoonaa dollaria korvauksia opioidikriisin edistämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.